Durmuş SEVİNDİK- Cenk TOPCU/ZONGULDAK, () - ZONGULDAK'ta, 12 Ağustos'ta özel maden ocağında meydana gelen göçükten 14 saat sonra sağ kurtarılan 9 maden işçisi, olayın etkisinden kurtulamadıkları gerekçesiyle madene girmeme kararı aldı. İşçilerden 4'ü işsizlik maaşı için Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü'ne müracaat ederken 5'inin de aynı şekilde başvuruda bulanacağı belirtildi.
Erci Madencilik'e ait kömür ocağında tavan çökmesi sonucu oluşan göcükte mahsur kalan madenciler Yüksel Günbel, Ferhat Mankır, Cüneyt Karagünlü, Ayhan Günbel, Muhammet Kilitci, Mustafa Pazarbaşı, Mustafa Pazarcık, Taner Tutal ve Müslüm Bayraklı, 14 saat sonra sağ kurtarıldı. Hastanede 1 gün müşahedede tutulduktan sonra taburcu edilen işçiler, çalıştıkları maden ocağının üretime kapatılması nedeniyle işsiz kalacakları endişesiyle önce başka bir ocakta veya başka bir sektörde çalışmak için Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü'ne başvurdu. Ancak daha sonra etkisinden kurtulamadıkları kazanın rüyalarına da girmesi üzerine madene girmeme kararı aldı.
İşçilerden 41 yaşındaki Yüksel Günbel, 36 yaşındaki Ferhat Mankır, 30 yaşındaki Cüneyt Karagünlü ve 36 yaşındaki Ayhan Günbel, işsizlik maaşı alabilmek için Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü'ne müracaat etti. Diğer 5 işçinin de aynı şekilde işsizlik maaşı için kuruma başvuracağı belirtildi.
TARLADA ÇALIŞARAK KAZAYI UNUTMAYA ÇALIŞIYORLAR
Köyde tarla ve bahçelerinde çalışarak ocaktaki kazayı unutmaya çalışan madencilerden 2 çocuk babası Ferhat Mankır, psikolojik olarak madene girmeye hazır olmadığını söyledi. Mankır, "Yaşadığımız olay gece rüyalarıma giriyor. Paraya ihtiyacım var ama şuanda madende çalışamam. Maden hata affetmez. Küçük bir hata canıma mal olabilir. Eğer ocakta çalışırsam 2 yıl sonra emekli olacağım. Ama 2 yıl için ocağa girmem. 18-20 yıl dışarıda çalışırım. Çocuklarım da 'Baba madene girme bir daha' diyor. Olayın etkisinden hala kurtulamadık. Bu yüzden işsizlik maaşı almak için başvurdum" dedi.
1 çocuk babası Ayhan Günbel de "Kalan eşyalarımızı almak için ocağa gittik. İçeriye girdiğimizde aynı korkuyu yaşadık. Çocuğumun benim çektiğim çileyi çekmemesi ve üniversitede okuması için belki yine çalışacağım ocakta. Ama olayın etkisinden kurtulmam lazım" diye konuştu.
EN AZ 6, EN FAZLA 10 AY İŞSİZLİK MAAŞI
Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Gönül Demirsu, işverenin işçilere 1.5 aylık maaşlarının yanında 663 ile 3 bin 639 lira arasında değişen kıdem tazminatlarını ödediğini söyledi. 9 madencinin önce işsizlik kayıtlarını yaptıklarını ifade eden Demirsu, şöyle dedi:
"İlk etapta işsiz kalacakları endişesiyle iş başvurusunda bulundular. İş kazası geçirdikleri ocağın kapalı olması nedeniyle söz konusu ocakta başlatamadık. Diğer özel ocaklara girmeleri konusunda girişimlerimiz oldu. Ancak işçiler daha sonra bana dönüş yaptıklarında her gece rüyalarında göçük altında kaldıklarını, psikolojik anlamda gerçekten önemli sorunları olduğundan bahsettiler ve ocağa bir daha girmek istemediklerini söylediler. Bunun üzerine işsiz kaydını aldık, başka işe yerleştirme konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Ancak kendilerinin işsizlik ödeneği almaları konusunda girişimlerimiz başladı. Prim ödeme gün sayıları da müsait. Yasal anlamda bu ödeneği alabilecekler. En az 6 ay en fazla 10 ay süreyle kendilerine prim ödeme gün sayılarına bağlı olarak işsizlik maaşı bağlayacağız."
Demirsu, diğer 5 işçinin de aynı şekilde işsizlik maaşı için başvuruda bulunacağını söyledi.

FOTOĞRAFLI