ZONGULDAK'ta 18 Haziran'da özel bir şirkete ait kömür ocağında meydana gelen göçükten ağır yaralı halde kurtarılan ve sigortasız çalıştırılması nedeniyle "Yolda bulduk" denilerek hastaneye bırakılan maden işçisi 36 yaşındaki Durmuş Kaya, 27 gün süren yaşam savaşını kaybetti. Fatma Kaya, eşinin cenazesine son kez bakarak, "Bizi kime bırakıyorsun, evlatlarını kime bırakıyorsun aşkım?" diyerek gözyaşı döktü.
Geçen 18 Haziran'da Kilimli İlçesi'ne bağlı Gelik Beldesi'nde özel bir şirkete ait maden ocağında meydana gelen göçükte mahsur kalan evli ve 2 çocuk babası Durmuş Kaya, mesai arkadaşları tarafından yaralı kurtarıldı. Kaya, özel araçla Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi'ne götürülüp, "Yolda bulduk" denilerek bırakıldı. Ağır yaralı olan maden işçisi yoğun bakımda tedaviye alındı.
OLAY ORTAYA ÇIKINCA KAZA YERİ OLARAK KAÇAK OCAĞI GÖSTERDİLER
Ancak yapılan araştırma sonunda, vücudunun çeşitli yerlerinde ezilmeler oluşan Kaya'nın kömür ocağında göçükte kaldığı ortaya çıktı. Polis, Kaya'yı hastaneye bırakıp giden sürücü ve özel maden şirketinin 3 ortağını gözaltına aldı. Şüpheliler, kendi ocaklarının bulunduğu sahada yer alan kaçak kömür ocağını kaza yeri olarak gösterdi. Ancak Türkiye Taşkömürü Kurumu ekiplerinin yaptığı incelemede söz konusu ocağın üretime kapalı olduğu saptandı. Kendi ocaklarındaki göçüğü kaçak ocakta olmuş gibi göstermeye çalışan şüpheliler, sevk edildikleri nöbetçi mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
27 GÜN SONRA ÖLDÜ
Cumhuriyet Savcısı'nın olayla ilgili soruşturması sürerken, maden işçisi Durmuş Kaya yoğun bakımda 27 gün süren yaşam savaşını bugün kaybetti. Kaya'nın ölüm haberini alan yakınları hastaneye akın etti. Otopsinin ardından ailesine teslim edilen Kaya'nın cenazesi helallik alınması için evine götürüldü. Kaya'nın eşi Fatma, oğlu 13 yaşındaki Doğukan ve babası Şeref Kaya gözyaşlarını tutamadı.
'BİZİ KİME BIRAKIYORSUN AŞKIM'
Helallik alınmasından sonra Kaya'nın cenazesi Alancık Köyü'ne götürüldü. Öğlen kılınan cenaze namazının ardından omuzlara alınan eşinin tabutuna son kez bakan Fatma Kaya, "Nereye gidiyorsun bizi bırakıp. Bizi kime bırakıyorsun, evlatlarını kime bırakıyorsun aşkım? Ben seni böyle mi uğurlayacaktım?" diyerek gözyaşı döktü. Kaya'nın cenazesi köy mezarlığında toprağa verildi.
'SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILIYORDU'
Bayram Köse, eniştesi Durmuş Kaya'nın 1.5 yıldır sigortasız çalıştırıldığını, ocak sahiplerinin bu yüzden kazayı başka bir ocakta olmuş gibi göstermeye çalıştıklarını söyledi. Adalete inandığını belirten Bayram Köse, "İş arkadaşları hep kaçıyor. 'Biz çalışmıyorduk, yoktuk' diyorlar. Hepsiyle tanık olmaları için defalarca görüşmeye çalıştık ama kaçıyorlar şirket baskısı yüzünden. Kaza olduğunda polise, 112'ye hemen haber verilseydi belki eniştem şimdi hayatta olacaktı. Ama onlar, 'Yolda bulduk' diyerek hastaneye terk ettiler. Bu işin peşini bırakmayacağız. Adalet yerini bulacak" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI