ANTALYA'da Gezi Parkı ve ODTÜ protestoları sonrası çıkan olaylar nedeniyle tutuklanan 20 yaşındaki Ayşe Deniz Karacagil, aynı yaştaki Murat Sezgin ve 25 yaşındaki Mustafa Cihan Yılmaz'ın tutukluluk incelemesi yapıldı. Mahkeme heyeti, tutukluluk durumlarının devamına karar verdi.
Antalya'da Gezi Parkı, Ahmet Atakan'ın ölümü, 12 Eylül darbesinin yıldönümü ve ODTÜ'de yaşananları protesto gösterilerine katılan Ayşe Deniz Karacagil, Murat Sezgin ve Mustafa Cihan Yılmaz, 2 Ekim günü gözaltına alındı ve aynı gün çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Ayşe Deniz Karacagil, sorgusunda kırmızı fuların sosyalizmi simgelediğini içeren sorular yöneltildiğinin medyaya yansıması sonrası, 11 Ekim günü Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi'nden Alanya- Mahmutlar L Tipi Kapalı Cezaevi'ne nakledildi. Murat Sezgin ve Mustafa Cihan Yılmaz ise Antalya L Tipi Cezaevi'nde kaldı.
2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet suçundan yargılanan Ayşe Deniz Karacagil, Mustafa Cihan Yılmaz ve Murat Sezgin için avukatlarının itirazı üzerine Antalya 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün tutukluluk incelemesi yapıldı.
Mahkemede tutuklu avukatları iki talepte bulundu. Avukatlar müvekkillerinin neyle suçlandığını bilmedikleri ve savunma yapamadıkları için dosyadaki gizlilik kararının kaldırılması ve sanıkların bizzat mahkeme salonunda dinlenmeleri talebinde bulundu. Bu talepleri reddeden mahkeme, tutukluluk durumlarının devamına karar verdi.
'HANGİ SUÇU SAVUNACAĞIZ?'
Mahkeme çıkışında gazetecilere açıklamada bulunan Ayşe Deniz Karacagil'in avukatı Hakan Evcin, aleyhteki delillerinin ne olduğunu bilmedikleri için savunma yapamadıklarını söyledi. Avukat Evcin, "Tam bir komedi, neyi, hangi suçu savunacağımızı bile bilmiyoruz. Bu çocuklar üniversite öğrencisi ve sadece muhalefet hakkını kullanıyorlar" dedi.
3G'Lİ İFADE ALINMADI
Antalya'da Gezi olaylarına ilişkin bir önceki dalgada tutuklu çocukların savunmalarının 3G ile alındığını belirten Avukat Evcin, "3G sadece zor durumlarda kullanılabilecek bir yöntem iken, olağan bir yöntem haline getirilip cep telefonu ekranıyla savunma yapma gibi yanlış bir tutuma girildi. Bugün 3G ile ifadeleri alınacaktı. Biz katıldığımız için alınmadı. Mahkeme, avukatların beyanıyla yetindi" diye konuştu.
Tutukluların avukatı Hakan Evcin, gençlerin tutukluluğunun devamı için iddianamenin geç hazırlandığını öne sürdü.
ANNESİ: SİYASİ BİR KARAR
Duruşmaya Antalya Halk Evleri'nden yöneticilerle birlikte katılan Ayşe Deniz Karacagil'in annesi Nuray Erçağan ise mahkemede savunma kısmının eksik olduğunu ve direkt hüküm verildiğini söyledi. Anne Erçağan şunları söyledi:
"Siyasi bir karar olduğunu düşünüyorum. Direkt AKP'nin kendi kararı, cezalandırma. Yoksa buradaki herkes eylemlere katıldı ve kırmızı fuları biz de taktık. Kızım hiçbir yere üye değil. Doğruyu yapan herkesle birlikte yeraldı. Çevre hareketlerinde köylülerle birlikte yer aldı. Bağımsız olarak katıldı ve mücadelesine devam etti."
Tutukluların 30 gün içinde ikinci kez tutukluluk incelemesi duruşması yapılacak.