'SUÇ OLDUĞUNDAN HABERİM YOKTU'
Çanakkale’de geçen 3 Haziran’da, Gezi Parkı eylemlerine destek amacıyla düzenlenen yürüyüş sırasında sprey boyayla yola 'Hükümet isfifa' ve 'Faşizme ölüm' yazdığı iddiasıyla hakkında 'kamu malına zarar vermek' suçundan 6 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan 13 yaşındaki ortaokul öğrencisi B.T.İ., hakim karşısına çıktı. B.T.İ, savcılıktaki ifadesini tekrarlayıp, "Olay günü toplantı yerine gitmiştim. Başka birini sprey boyayla yola yazı yazarken gördüm. Ben de imrenerek yazdım. Bunun suç ya da kabahat olduğundan haberim yoktu" dedi. B.T.İ., ifadesinin ardından salondan çıkartıldı.
'BİZE BU SIKINTIYI ÇEKTİRENLER DE YARGILANSIN'
Oğlunun yaşananlardan yeterince zarar gördüğünü belirten baba Tamer İ. ise duruşmadaki ifadesinde, "Olay gürü kendisinin yanında değildim. Çocuğum hakkında dava açıldığı için çok rahatsızım. Bir an önce davanın bitmesini bekliyorum. Bize bu sıkıntıları çektirenlerin de yargı karşısına çıkmasını istiyorum" dedi.
'SUÇU KAVRAMA YETENEĞİ YOK'
Aile ve Sosyal Politikalar Çanakkale İl Müdürlüğü’nde görevli Sosyal Hizmet Uzmanı Dilek özbay da duruşmada, mahkeme salonu dışında B.T.İ. ile görüştüğünü belirtip, "Ayrıca duruşmada da dinledim. Fiziki ve ruhsal gelişimi yaşına uygun. Ancak üzerine atılı fiilin anlam ve sonuçlarını kavrama yeteneğinin bulunmadığını düşünüyorum" diye konuştu.
14 AVUKAT SAVUNDU
B.T.İ.’yi savunan 14 avukat arasındaki ana savunmayı yapan İstanbul Barosu’ndan Sabri Kuşkonmaz, davanın mahkemeye gelmesine kadar ve mahkemeye gelmesinden sonraki aşamada her şeyin hukuk kurallarına aykırı yapıldığını öne sürüp, "Suça sürüklenenin üzerine atılı eylemin mala zarar verme olarak kanunda tanımı bulunmamaktadır. Suça sürüklenin yaptığı suç ise yere tükürenin de sigara atının da yaptığı suç olmalı. Bu nedenle müvekkilim hakkında beraat kararı verilmesini, aksi halde davanın düşürülmesini talep ediyorum" dedi.
DAVA DÜŞTÜ
İfadelerin alınmasının ardından 1 saat 10 dakikak süren davada, Çanakkale 1. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Dilek Özben Buluç, 'B.T.İ.’ye ceza verilmeye yer olmadığına' karar verdi. Gerekçeli kararda, "Her ne kadar suça sürüklenen B.T.İ. hakkında mala zarar verme suçundan kamu davası açılmış ise de mahkememizin gözlemi ve alınan raporlara göre suça sürüklenin ceza ehliyeti bulunmadığından TCK 31/2’inci fıkra 1. cümlesi gereğince ve CMK 223/4 b maddesi (şahsi cezasızlık sebebinin varlığı) gerekçesiyle suça sürüklenene cezaya yer olmadığına, 5395 sayılı Yasa’nın 5/3 maddesi gereğince suça sürüklenenin anne-babasına teslimine karar verilmiştir" denildi.
Mahkeme, B.T.İ.’nin kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden 1500 lira vekalet ücretinin hazineden alınıp, kendisine ödenmesine, yagılanma giderlerinin de kamu üzerinde bırakılmasına karar verdi.

Burak GEZEN- Ersan KÜÇÜKKURU/ÇANAKKALE, ()