KARAKUŞ: YEREL SORUNLAR KÜRESEL SORUNA DÖNÜŞÜYOR
Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Sempozyumu'nun sonuç bildirgesini okuyan Polis Akademisi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Önder Karakuş, küreselleşen ve karşılıklı bağımlılığın arttığı dünyada yerelde yaşanan bir sorunun başka ülke ve bölgeleri de tehdit eder hale geldiğini söyledi. Yrd.Doç.Dr. Karakuş, "Tunus, Libya ve Mısır'daki gelişmelerden Suriye'deki krize, Afrika Boynuzu özelinde Somali'den 2014 sonrası Afganistan'ın geleceğine kadar çok kritik husus küresel güvenliğin ilgi alanları olarak kalmaya devam edecektir" dedi.
SURİYE KRİZİ BÖLGESEL DİNAMİKLERİ ETKİLİYOR
Suriye krizinin bugün gelinen noktada hem bölgesel hem de uluslararası dinamikler açısından etki alanını genişletmeye devam ettiğini aktaran Yrd.Doç.Dr. Önder Karakuş, Suriye'deki radikal grupların nitelik değiştirmesi, her geçen gün sayıları artan Suriyeli mülteciler, bu ülkenin geleceğinin şekillendirilmesine yönelik atılacak adımlar gibi pek çok konunun bölgesel dinamikleri doğrudan etkilediğini aktardı.
ÖNLEME ODAKLI YAKLAŞIM SERGİLENMELİ
Suriye'deki radikal gruplara katılmak isteyenlere yönelik olarak Avrupa ülkelerinin 'önleme odaklı bir yaklaşımla' konuyu ele alması gerektiğini vurgulayan Yrd.Doç.Dr. Karakuş, "Bazı ülkelerin çözüm odaklı davranmamaları ve jeopolitik mülahazalarla konuya yaklaşmaları bu krizi adeta çözümsüzlüğe mahkum etmiştir. Soğuk savaş dönemine ait vekalet savaşlarının Suriye'ye taşınması bölge barışına vurulmuş en büyük darbedir" diye konuştu.
TERÖRİZME KARŞI KAMU-ÖZEL İŞBİRLİĞİ DESTEKLENMELİ
Terörizmle mücadelede bütüncül strateji takip edilmesi, bir yandan şiddet kontrol altına alınırken, diğer yandan teröre sebep olan faktörlerin ortadan kaldırılması gerektiğini vurgulayan Yrd.Doç.Dr. Karakuş, şöyle devam etti:
"Terörle mücadele yöntem ve taktikleri iç dinamiklere göre farklılık arz etse de stratejik olarak ulaşılmak istenen nihai hedef terör örgütlerinin propaganda ve eylem alanlarını daraltmak olmalıdır. Şiddete varan aşırıcılıkla mücadelede terör örgütlerinin propaganda faaliyetlerine karşı koyabilecek ve özellikle gençlerin bu konuda farkındalığını artıracak stratejiler belirlenmeli ve bu kapsamda gerçekleştirilecek projeler kamu-özel işbirliği ile desteklenmelidir."
TOPLUMDA FARKINDALIK YARATILMALI
Dünya ticaretinin büyük kısmının gerçekleştirildiği deniz ve havayollarında küresel ticaretin sürdürülebilirliği açısından stratejik öneme sahip olduğunu anlatan Yrd.Doç.Dr. Önder Karakuş, bu noktalarda insan, eşya ve bilgi güvenliğinin sağlanması gerektiğini anlattı. Siber güvenliğin ülke ekonomisi ve güvenliği açısından stratejik önemi konusunda başta kamu ve özel sektör olmak üzere toplumda farkındalık yaratılması gerektiğini dile getiren Yrd.Doç.Dr. Karakuş, ulusal güvenlik stratejilerinde güncel sınıraşan tehditlerle mücadeleye önem verilmesi gerektiğini kaydetti.
YERLİ ÜRETİM KAPASİTESİ ARTIRILMALI
İlaç sektörünün ekonomi, güvenlik ve toplum sağlığı üzerindeki stratejik önemi dikkate alınarak yasadışı ilaç üretimi ve ticaretiyle etkin mücadele edilmesi gerektiğini belirten Yrd.Doç.Dr. Karakuş, yerli üretim kapasitesinin artırılmasına işaret etti. Güvenlik birimlerinin kitle imha silahlarının üretimi, kaçakçılığı ve kullanımının önlenmesine ilişkin farkındalık düzeylerinin artırılması gerektiğine dikkati çeken Yrd.Doç.Dr. Karakuş, bu amaca yönelik bilimsel, teknik ve uzmanlık desteği sağlanması gerektiğini ekledi.