Yüksel KOÇ / İSTANBUL, () Gezi Parkı olaylarına ilişkin 7'si yabancı 255 sanıklı davanın dördüncü duruşması yapıldı. İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen duruşmaya 11 sanık ve avukatları katıldı. Bugün ifade veren 11 sanık ile birlikte 255 sanıktan 68’inin ifadesi alınmış oldu.

AVUKAT SANIK: GEZİ PARKI'NA BARIŞÇIL EYLEM İÇİN GİTMİŞTİK
Aynı zamanda avukat olan sanıklardan Bilgen Savaş, 1 Haziran günü Taksim’de gözaltına alındığını belirterek, “Yanımda kuzenimle birlikte Gezi Parkı’na gitmek için oturduğumuz Kocamustafapaşa’dan dolmuşa bindik. Tarlabaşı’ndan inip İstiklal’e geçtik. Sokaklar boştu, bu nedenle ortamın sakinleştiğini zannetmiştik. Çok uzakta İstiklal Caddesi'nin girişinde kümelenen polisler vardı. Sonradan anlamadığımız bir şekilde gaz atıldı. Gazdan korunmak için kuzenimle birlikte bir apartmanın girişine sığındık. Gazın dağılmasını beklerken farklı bir sokaktan çıkan polisler gelip bizi gözaltına aldı. Bize herhangi bir ihtar, dağılın uyarısı yapılmadı. Gezi Parkı’nda daha önce barışçıl eylemlere gitmiştik. Gözaltına alındığımız gün de bu amaçla gitmiştik. Gözaltında herhangi bir hakarete, darpa maruz kalmadımö dedi. Suçlamaları kabul etmeyen Bilgen Savaş, beraatini istedi.

"SINAVA GİDERKEN ALINDIM"
Sanıklardan İbrahim Görmez ise gözaltına alındığı gün açıköğretim sınavı olduğunu, sabah saatlerinde Kuştepe’de sınava girdiğini savunarak, “Öğleden sonra da Gümüşsuyu’nda yine açıköğretim sınavına girecektim. Sınava gitmek üzere Gümüşsuyu’na gittiğimde görevli polislerce alındım. Karakolda verdiğim ifade aynen doğrudur, suçlamaları kabul etmiyorum. Beraatimi istiyorum" dedi.

"POLİS BENİ DARP ETTİ"
İnönü Stadı’nın üst tarafında sıkılan yoğun gazdan kaçmak için gittiği Süzer Plaza’da polisler tarafından gözaltına alındığını belirten sanıklardan Kubilay Halil Kahrıman ise polislerin gözaltı sırasında kendisini darp ederek küfür ettiğini öne sürdü. Bindirildiği otobüste kollarının arkadan plastik kelepçe ile kelepçelendiğini söyleyen Kahrıman, otobüsün içinde de küfürlere ve tekmelere maruz kaldığını savundu.

‘İŞE GİDERKEN ALINDIM’
Sanıklardan Hüseyin Gökhan Dinler, Cihangir’de oturduğunu, Galatasaray’da çalıştığını, sabah işe gitmek üzere evinden çıktığı sırada gözaltına alındığını söyledi. Dinler’in Avukatı Nihat Pehlivan, müvekkilinin işe gitmek üzere evinden çıktığı sırada saat 09.30 sıralarında gözaltına alındığını hatırlatarak, “Müvekkilim haksız yere gözaltına alınmıştır, darp edilmiştir. Müvekkil açısından maddi ve manevi tazminat hakları vardır. Zamanaşımının kesilmesi için mahkemenizce bu konuda araştırma yapılmasını talep ediyoruz" dedi. İfadesi alınan diğer sanıklar da suçsuz olduklarını beyan ederek beraatlerini istediler. Duruşmaya yarın devam edilecek.

68 SANIĞIN SORGUSU BİTTİ
Gazi Parkı olayları sırasında 1-2 Haziran 2013 tarihinde Dolmabahçe Bezm-i Alem Valide Sultan Camii’ne sığınan göstericilerin de aralarında bulunduğu 255 sanıklı dava geçtiğimiz hafta başlamıştı. “Görevli polise mukavemetö, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet, “Görevi yaptırmamak için direnme", “Kamu malına zarar verme", “Kamu görevini usulsüz üstlenmeö, “Özel kıyafetleri usulsüz kullanma", “Suçluyu kayırma", “İbadethaneyi kirletmek suretiyle zarar verme" ve “Hırsızlık" suçlarından yargılanan sanıklardan 57’sinin ifadesi geçtiğimiz hafta alınmıştı. Bugün ifadesi alınan 11 sanık ile birlikte ifadesi alınan sanıkların sayısı 68’e ulaşmış oldu.
(BB)