MUĞLA’nın Datça İlçesi’nde, haziran ve temmuz aylarında İstanbul Taksim Gezi Parkı direnişçilerine destek amacıyla gösteri ve yürüyüş yapan çok sayıda kişi hakkında soruşturma açıldı.
Datça Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ifadeye çağrılanlar, bugün adliye önünde basın açıklaması yaparak soruşturmaları kınadı. Eylemlere katılmalarına karşın ifade vermeye çağırılmayanlar da “Ben de vardım” diyerek kendilerini ihbar etti. Kendilerine ulaşan, 12 Ekim 2013 tarihli tebligatları alarak adliyeye gelenler, cumhuriyet savcılığı yetkilileri tarafından, personel yetersizliği gerekçe gösterilerek, 30 Ekim Çarşamba günü gelmeleri istendiği için ifade veremedi.
Datça Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kendisine 11 tebligat gönderilen İP Muğla İl Yöneticisi Fevzi Avan, “Datça’da da demokratik ve anayasal haklarımızı kullanarak Gezi direnişçilerine destek amaçlı yürüyüş ve basın açıklamaları yaptık. Hiç bir yere ve kişiye zarar vermedik” dedi.
Datça’da eylemlere katılmasına karşın kendisine ifade için tebligat gelmeyen Oya Özgüven, “Ben kendimi ihbar ediyorum, ben de oradaydım” diye konuştu.
Kendisine tebligat gelmeyen bir diğer eylemci Asuman Bakoğlu da demokratik haklarını kullandıklarını belirtirken, “Ölümlere, haksızlıklara karşı buradaydık. Her zaman da olacağız. Ben de kendimi ihbar etmek istiyorum” dedi.
SORUŞTURMA HUKUKA AYKIRI
Adliye önünde toplananlar adına basın açıklaması yapan Melda Omay Gezi direnişinin bu ülke topraklarında yaşayan insanlar için çok önemli dönüm noktası olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Biz Datçalılar da Gezi direnişçilerine destek olduk. Gayet doğal ve insani bir isyan duygusuyla başlayan Gezi direnişinin toplumsal bir harekete dönüşmesinin nedeni, halkın, Ak Parti Hükümeti’ne ’Yeter. Sermayenin insanı un ufak eden politikalarına baş eğmeyeceğiz' demekti. Açılan soruşturmalar halkı sindirmeye yönelik anti demokratik uygulamalardır. Evrensel insan hakları açısından da hukuka aykırıdır.”
Eyleme katılanlar basın açıklamasının ardından 30 Ekim Çarşamba günü tekrar gelmek üzere olaysız dağıldı.