Cem TURSUN / İSTANBUL, () GEZİ Parkı olaylarına ilişkin 7'si yabancı 255 sanıklı davanın 10. duruşması yapıldı. İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 55. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada 19 tutuksuz sanık hazır bulundu. 19 sanığın kimlik tespitinin ardından savunmaları alındı.

"EVİME DÖNMEMİ VE GEZME HÜRRİYETİMİ KISITLADILAR"
Duruşmada savunma yapan sanık tasarımcı Savaş Eroğlu suçlamaları kabul etmediğini belirterek, "Zira evim kuş uçuşu 650 metre mesafede görevli polisler tarafından alındım. Polislere mukavemette bulunmadım tersine onlar bana mukavemette bulundular. Çünkü özgürlüğümü kısıtladılar. Evime dönmemi ve gezme hürriyetimi kısıtladılar" dedi.

"BİR POLİS BEN YERDEYKEN YÜZÜME BASTI"
Sanık üniversite öğrencisi Sadık Güneş ise, "İTÜ Mimarlık Yüksek Lisans öğrencisiyim ve İTÜ Gümüşsuyu Kampüsü'nde okuldan çıktığımda gazlı müdahale oldu ve gözaltına alındım. Müdahale olmadan önce dağılın uyarısı yapılmadı. Beraatimi talep ediyorum" dedi. Sanık müzisyen Erhan Karay da, "Gazlı müdahale oldu. Bir plazanın otoparkına doğru kaçtım. Karşıma duvar çıktı. Hiçbir uyarıda bulunulmadan, kafamın sol tarafına bir cop darbesi yedim. darbeler inmeye başladı. Bunu yapanlar 3-4 polis memuruydu. Yere düşürüldüm. Bir polis ben yerdeyken yüzüme bastı. Gözaltı sürecinde de hakaretlere maruz kaldım. O kadar insan yaralanıp ölürken böyle birşey için şikayette bulunmadım. Ama keşke bulunsaydım" dedi.

"BENİM BABAM DA POLİS"
Tutuksuz sanık üniversite öğrenicisi Ulaş Turşucu ise, "Babam polis memuru ve aktif görevdedir. Ben Gümüşsuyu Kampüsü'nde yakalandım oysa iddianameye baktığımızda benim Başbakanlık Çalışma Ofisi'ne saldırı yapan grubun içerisinden alındığım yazıyor. Gözaltı otobüsünde polislerin ihtiyaçları için getirdiklerini söyledikleri piknik tüplerinin iddianamede yer aldığını görünce şaşırdım. Atılı suçlamaları kabul etmiyorum. Beraatime karar verilmesini talep ediyorum" diye konuştu.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN DAVAYA KATILMA TALEBİ
Sağlık Bakanlığı avukatları Nazan Özkan ve Yağmur Demirezen, mahkemeye dilekçe vererek davaya katılma talebinde bulundu. Avukat Nazan Özkan, "İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı ambulanslarımız ve sağlık personelimiz zarar görmüştür. Söz konusu zararı gerçekleştiren sanık veya sanıkların tespiti halinde cezalandırılmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NIN TALEBİNE RET
Savunmaların alınmasının ardından mahkeme ara kararını açıkladı. Mahkeme, dava kapsamı ve mevcut delil durumuna göre katılma talebinde bulunan şikayetçi Ali Çezik ile bu celsede davaya katılma talebinde bulunan Sağlık Bakanlığı avukatları Yağmur Demirezen ve Nazan Özkan'ın davaya katılma taleplerinin reddine karar verdi.

47 SANIĞA YAKALAMA
Mahkeme, savunması alınamayan 47 sanık hakkında savunmalarının tespiti için haklarında yakalama kararı çıkarılmasına hükmetti.
Mahkeme davaya gelmeyen müştekiler Fuat Yıldız, Gürcan Tabak, Mehmet Görkan ve Muammer Kayaoğlu hakkında ise zorla getirilme kararı çıkardı. Mahkeme eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 14 Kasım 2014'e erteledi.

174 SANIĞIN SAVUNMASI BİTTİ
Gezi Parkı olayları sırasında 1-2 Haziran 2013 tarihinde Dolmabahçe Bezm-i Alem Valide Sultan Camii'ne sığınan göstericilerin de aralarında bulunduğu 255 sanıklı dava 6 Mayıs'ta başlamıştı. "Görevli polise mukavemet", "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet", "Görevi yaptırmamak için direnme", "Kamu malına zarar verme", "Kamu görevini usulsüz üstlenme", "Özel kıyafetleri usulsüz kullanma", "Suçluyu kayırma", "İbadethaneyi kirletmek suretiyle zarar verme" ve "Hırsızlık" suçlarından yargılanıyor. Bugün ifadesi alınan 19 sanık ile birlikte ifadesi alınan sanıkların sayısı 174'e ulaşmış oldu.

CT