SİİRT'in Pervari İlçesi'ne bağlı Yapraktepe Köyü'nde, 11.5 yaşında evlendirilen, 12.5 yaşında anne olan ve erken doğumla dünyaya getirdiği ikinci bebeğinin ölümünün ardından evinde tabancayla vurulmuş cesedi bulunan 14 yaşındaki Kader Erten, dün gece toprağa verildi. Kader'in ölümüyle ilgili soruşturma çok yönlü sürdürülürken, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam da konuyla ilgili devreve girdi.
Yaklaşık 2.5 yıl önce Van'ın Çatak İlçesi'nde, ailelerin onayı üzerine Mehmet Atak ile imam nikahı evlendirilen Kader Erten, Siirt'in Pervari İlçesi'ne bağlı Yapraktepe Köyü'ne gelin geldi. Resmi nikahsız eşi Atak'ın ailesiyle yaşamaya başlayan Kader Erten, evlendikten bir yıl sonra ilk çocuğunu dünyaya getirdi. Yaklaşık bir yıl sonra ikinci  bebeğine hamile kalan Kader Erten'in eşi, 2 ay önce askerlik görevini yapmak için Edirne'nin Keşan İlçesi'ndeki birliğine teslim oldu.
1.5 yaşındaki oğlu ve karnındaki 7 aylık bebeğiyle askerdeki eşinin yolunu bekleyen Kader Erten'in, erken doğumla dünyaya getirdiği ikinci kız bebeği öldü. Bu olayın ardından bunalıma girdiği belirtilen 'çocuk gelin', geçen cuma günü odasında tabancayla vurulmuş halde ölü bulundu.
Kader Erten'in cesedi, otopsi için Diyarbakır Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Pervari Cumhuriyet Başsavcılığı ölümü şüpheli bularak, soruşturma başlattı. Savcılık, Kader Erten'in eşi Mehmet Atak'ın aile fertlerinin ifadelerini aldı. Atak Ailesi fertleri, gelinlerinin ikinci çocuğunu kaybettikten sonra bunalıma girdiğini ve odasından çıkmadığını, bu nedenle intihar ettiğini iddia etti.
GECE TOPRAĞA VERİLDİ
Dün Diyarbakır Adli Tıp Kurumu'nda yapılan otopsinin ardından Kader Erten'in cenazesi, gece Pervari Kaymakamlığı'nın tahsis ettiği araçla götürüldüğü Yapraktepe Köyü'nde toprağa verildi. Cenazeye, az sayıda kişinin katıldığı öğrenildi. Kader Erten'in askerliğini yapan dini nikahlı eşi Mehmet Atak'ın ise birliğinden izin olarak memleketine gelmek üzere yola çıktığı, cenazeye yetişemediği belirtildi.
Kader Erten'in ölümüyle ilgili çok yönlü soruşturma başlatan savcılık, aile bireylerinin tek tek ifadesine başvurdu.
Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri, Kader Erten'in geçen yıl küçük yaşta evlendirilmesiyle ilgili bir soruşturma açıldığını bu soruşturma kapsamında yaşının tespit edilmesi için Kader Erten'in daha önce hastaneye gönderildiğini söyledi. Hastaneden gelen ilk raporlara göre geçen yıl Kader'in yaşının '16' olarak belirlendiği belirtilerek, "Ancak bu konuda kesin yaşın tespit edilmesi için çalışmalar sürüyor" dedi.
Nüfus cüzdanındaki doğum tarihi 21 Temmuz 2000 olan Kader Erten'in eşinin ailesi ise verdikleri ifadede, gelinlerinin nüfusa geç kaydettirildiğini savunarak, "Geçen yıl onun gerçek yaşını belirlemek için test yaptılar. Halen mahkemesi sürüyor" dedi.
BAKAN İSLAM, EL KOYDU
Öte yandan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Kader Erten ölümüyle ilgili devreye girdi. Bakan İslam'ın tamilatı üzerine Aile Sosyal Politikalar Siirt İl Müdürü Hıfzullah Canpolat, bu sabah saatlerinde köye gitti. Polat, köyde incelemelelerini sürdürürken, gerek görülmesi halinde Kader Erten'in 1.5 yaşındaki oğlu devlet korumasına alınacak. Yapılan incelemede Erten'in 1.5 yaşındaki oğlunun da henüz nüfusa geçirilmediği belirlendi.
Siirt Valisi Ahmet Aydın da Kader Erten'in nüfustaki kaydının 2000 doğumlu olduğunu belirterek, ancak geçen yıl yapılan soruşturma kapsamında kemik yaşının 16 olarak tespit edildiğini söyledi. Vali Aydın, kesin yaş tespiti için çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Ölümü intihar gibi görünüyor. Ancak her türlü ihtimale karşı savcılık soruşturma başlattı. Kesin ölüm nedeni için Diyarbakır'da otopsi yapıldı, soruşturma sürdürülüyor" dedi.