ADANA'da, evden kaçıp gece yarısı penceresi açık kafeye ısınmak için giren ve burada kaşar peyniri ile salam yedikten sonra gazoz içtiği için hakkında 'nitelikli hırsızlık ve işyeri dokunulmazlığını ihlal etme' suçundan 9 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan 17 yaşındaki B.A.'ya, başka bir şey çalmadığı için  mahkeme ceza vermedi.
Merkez Seyhan İlçesi Reşatbey Mahallesi'nde 23 Ocak 2012'de meydana gelen olayda, iddiaya göre ailesiyle tartışan B.A. evi terk etti. Gece saat 02.00'ye kadar sokaklarda dolaşan B.A., üşüyünce daha önce çalıştığı kafenin açık bırakılan penceresinden ısınmak için girdi. B.A. içerde acıktığı için de işyerinin buzdolabında bulunan yiyecekleri yedi. Karnını doyuran B.A.'yı sabah kafeyi açan işyeri sahibinin oğlu 16 yaşındaki M.T. uyurken yakaladı. B.A. önceden tanıdığı M.T.'ye "Kimseye bir şey söyleme" diyerek kafeden ayrıldı. Olayı oğlundan öğrenen kafe işletmecisi 52 yaşındaki Hasan T., ambalajını henüz açmadığı kaşar peyniri ve salamın yendiğini, 5 kutu gazozun içildiğini ve 20 liralık zararı olduğunu iddia ederek B.A. hakkında şikayetçi oldu. Cumhuriyet Savcısı, B.A. hakkında 'nitelikli hırsızlık ve işyeri dokunulmazlığını ihlal etmek' suçundan 9 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.
TCK 145/1 UYGULANDI
Tutuksuz sanık B.A., 3'üncü Çocuk Mahkemesi'ndeki savunmasında suçlamayı kabul etmedi. Sanık B.A., "Evden kaçmıştım. Üşüyüp karnım acıkınca, daha önceden çalıştığım ve penceresi sürekli açık bırakılan kafeye girdim. Birkaç dilim kaşar peyniri ve salam yiyip bir kutu da gazoz içtim. Hırsızlık yapmadım. Ben aç olduğum için yaptım. Bir de daha önceden tanıdığım insanlar olduğu için anlayışla karşılarlar diye düşündüm" dedi. Mahkeme hakimi, sanık B.A.'yı, 'acıktığı için 20 lira değerinde gıda maddesi yemiş olması ve işyerinde bulunan başka eşyaları da çalmadığı' için TCK'nın 145/1 maddesi gereğince 'ceza vermekten vazgeçilmesine' hükmetti. İşyeri dokunulmazlığını ihlal suçundan ise 6 ay 20 gün hapis cezası verip, daha önce hiç suç işlemediği ve bir daha da suç işlemeyeceğine kanaat getirerek hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.
YASA NE DİYOR?
'Malın değerinin az olması' konusunda Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 145/1'inci maddesinde şöyle deniliyor:
"Hırsızlık suçunun konusunu oluşturan malın değerinin azlığı nedeniyle, verilecek cezada indirim yapılabileceği gibi, suçun işleniş şekli ve özellikleri de göz önünde bulundurularak, ceza vermekten de vazgeçilebilir."