Murat DELİKLİTAŞ / İstanbul ()

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi üyesi bir grup, Roboski’de 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan operasyonun sorumlularının yargılanmasını istedi.



Galatasaray Meydanı’nda saat 19.00’da bir araya gelen İHD İstanbul Şubesi üyesi 40 kişi, üzerinde Roboski’de ölenlerin fotoğraflarının yer aldığı “Roboski için adalet” yazılı pankart açtı. Ellerinde dövizlerle Taksim Meydanı’na yürümek isteyen grup polis tarafından engellendi. Grup üyeleri polisin engelini protesto etti.



Polis barikatı önünde grup adına yapılan basın açıklamasında, Roboski’de 34 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan operasyon emrini veren ve icra edenlerle ilgili yapılan 2 yıllık soruşturmanın sonunda Askeri Savcılık tarafından kovuşturmaya yer olmadığı kararı çıktığı hatırlatılarak şöyle denildi:



“Hükümet cenahından yapılan açıklama ve gerekçelerin toplumun vicdanında hiçbir hükmü ve inandırıcılığı yoktur . Roboski için adalet sağlanacaksa öldürme emrini veren ve uygulayanlar yargı önünde hesap vermelidir. Devlet güvenlik yolu adı altında Roboski’li ailelerin etrafını sürekli denetime tabi tutmaya dönük yıldırma, göçerttirme, insansızlaştırma hedefi gütmekte ve buna tepki gösteren halka saldırılarına devam edilmektedir.



Türkiye, Kürt sorununu çözmek istiyorsa, Roboski’den başlayarak geçmişi ile yüzleşmek ve Kürtlerden özür dilemek zorundadır. Katliamların ve yargısız infazların failleri yargı önüne çıkarılıp cezalandırılmalıdır.”



Yapılan açıklamanın ardından grup üyeleri sessizce dağıldı.

“YETTİ ARTIK” EYLEMİ

Galatasaray Meydanı, İHD İstanbul Şubesi üyelerinin eyleminin ardından 28 Şubat darbesi ve yolsuzluk karşıtı eyleme ev sahipliği yaptı. Meydanda toplanan, aralarında Özgürlük ve Demokrasi Partisi (ÖDP) Eski Genel Başkanı ve eski milletvekili Ufuk Aras’ın da bulunduğu 30 kişi,”Yetti Artık! Yolsuzluğu da 28 Şubat’ı da AK’lama” yazılı pankart açtı. Grup sık sık 28 Şubat darbesi aleyhine slogan attı.

ÖDP Eski Genel Başkanı ve eski milletvekili Ufus Uras, yaptığı konuşmada şunları söyledi:



“Roboski katliamının katilleri nasıl ortaya çıkarılmadıysa, nasıl onları aklamak istiyorlarsa; bugün de aleni bir şekilde yolsuzluk bombardımanına bizleri maruz bırakanları yine aklamaya çalışıyorlar. Yine pazarlık konusu yaparak darbecilerin de yolsuzluk tacirlerinin de aklanmasına karşı Türkiye’nin aydınlık yüzünün, Türkiye’nin vicdanının bütün bunlara itiraz ettiğini biliyorum. 28 Şubat bizim açımızdan 17 yıl önce gerçekleşen bir darbe girişimi değil, daha dün Milli Güvenlik kararlarıyla yeniden muhaliflerin, itiraz edenlerin MGK üzerinden cezalandırılması, yok edilmesi ve etkisiz hale bırakılması doğrultusunda tutum alınması bugün neo bir 28 Şubat sürecinin devam ettiğini gösteriyor.”

Yapılan basın açıklamasında ise “28 Şubat darbesinin üzerinden 17 yıl geçti. Dönemin kudretli generalleri toplum mühendisliği yapaprak dönemin seçilmiş hükümetini devirdiler. Hükümet devirme sürecinde, bellerinde silah taşımaktan kaynaklı tüm ayrıcalıklarını kullandılar. 12 Eylül generalleri gibi, Ergenekoncular ve Balyozcular gibi, 28 Şubat’ın kudretli komutanları da toplumsal muhalefetin, demokrasi ve özgürlük isteyenlerin mücadelesiyle, darbecilere karşı sürdürdüğümüz kampanyaların sonucunda yargılanmaya başladı. Fakat bugün, 28 Şubat darbesi davasından dolayı tutuklu hiçbir sanık kalmadı. Hükümet, 17 Aralık’tan sonra yolsuzlukların üstünü örtmek için tüm darbecileri ve Ergenekoncuları aklamak niyetinde. Yolsuzluk operasyonları kendisini ve hükümeti etkilediği için, bugüne kadar ittifak halinde olduğu yargı ve polis içindeki odakları tüm davaların sorumlusu olarak ilan ediyor” denildi.

(FOTOĞRAF-MD)