RİZE’de fırından simit pişirmede kullanılan ancak işyerine sığmadığı için yola uzanan kürek için çözüm arayışına girildi. Rize Belediye Başkanı Ak Partili Halil Bakırcı, fırından dışarı çıkan kürek sapının yoldan geçenler için  engel oluşturduğunu belirterek fırını inceleyeceğini söyledi, "Bölgemize has bir çözüm üreteceğiz” dedi.
Mermerdelen Mahallesi Atatürk Caddesi'ndeki bir binanın zemin katında yer alan Beyaz Taş Unlu Mamulleri adlı fırında, simitleri fırından almak için kullanılan tahta küreğin içeriye sığmaması, işyeri sahibini ilginç bir çözüm bulmaya yönlendirdi. 5.5 metre uzunluğundaki kürek 3.5 metrelik fırına sığmayınca, fırının caddeye bakan ön kısmında pencerenin altındaki beton bölüm kırdırılarak açıldı. Ustalar da uzun küreği rahatlıkla kullanmaya, fırına simit koyup pişenleri de almaya başladı.
YAYALAR VE ARAÇLAR ETKİLENDİ
Ancak bu kez de cadde üzerindeki işyerinin dışından geçen araçlar ve yayalar için, fırından aniden dışarı çıkan tahta kürek korkusu ortaya çıktı. Ustanın kullanması sırasında yaklaşık 2 metrelik bölümü pencerenin altından aniden caddeye doğru uzanan kürek, hem yayalar, hem de geçen araçlar için tehlike yarattı. Tahta küreğin fırından dışarı çıktığını gören araçlar fren yapıp durdu, yayalar da ya yolunu değiştirmek, ya da üzerinden atlamak zorunda kaldı.
EĞİLİP, BÜKÜLEBİLEN VEYA KATLANABİLEN FORMÜL BULACAĞIZ
Konuyla ilgili açıklama yapan Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, fırındaki yer darlığı nedeniyle dışarı çıkan küreğin sapının yoldan geçenlere engel oluşturduğunu söyledi. Bakırcı, “Bu sorun dar olan yoldan geçenlerin sayısı az olduğu için dikkat çekmiyordu. Bir süre önce yol genişletilince bölgeden geçen araç ve yaya sayısı arttı, sorun da dikkat çekmeye başladı. O fırını bende inceleyeceğim. Bölgemize has bir çözüm üreteceğiz. Kürek sapına insanlara engel olmaması için eğilip, bükülebilen veya katlanabilen bir formül bulacağız” dedi.
PRATİK ZEKAMIZLA ÇÖZÜM ÜRETİYORUZ
Rize’de arazi üretilemediği için mevcut arazi şartlarına göre çözüm üretildiğini anlatan Bakırcı, “Çözümlerimiz Türkiye'ye göre ilginç oluyor, ancak bu bölge için gayet normal şeyler. Rizeli her zaman en uçta olmuştur. Yaşananlar, 'Çıktım dağın başına, indim gölün dibine' gibi türkülere de yansımış. Yani hiç ortası yoktur; hep uçta olmuşuz. Doğanın ve coğrafyanın getirdiği şartlara pratik zekamızla çözüm üretmek zorunda kalıyoruz ve üretiyoruz. Dünyada yapılan bir araştırmaya göre insan beyninin en fazla çalıştığı sıcaklık 22 derecedir. Karadeniz bölgesi de buna uyuyor. Karadeniz insanı Türkiye ortalamasından biraz daha fazla zeki olduğu için zekice çözümler buluyor” diye konuştu.