15 Temmuz’da TSK’nın içindeki bir grup FETÖ'cü asker tarafından gerçekleştirilmeye çalışılan darbe girişiminin kahraman Türk halkı tarafından püskürtülmesiyle birlikte tüm yurtta darbe girişimcilerine karşı operasyon başlatıldı. Bursa’da kendisini sıkıyönetim komutanı ilan eden bir albayın üzerinden çıkan görev dağılım ve terfi listesi soruşturmaya yön verirken, darbe girişimi içerisinde bulunan binlerce hain, gerçek Türk askerleri ve polis tarafından gözaltına alındı. Sözde darbecilerin ele geçirilen sıkı yönetim görev dağılım listesi ile birlikte yaptıkları kanun tanımaz, usule ve teamüllere aykırı uygunsuz atamalar da gün ışığına çıktı. Darbe girişiminin ve darbecilerin tüm birliklere gönderdiği görev dağılım listesinin hukuk tanımazlığı ilk olarak Genelkurmay 2. Başkan Yardımcılığı görevine bir tuğgenerali atamalarıyla ortaya çıktı. Yurtta Sulh Cihanda Sulh Komitesi tarafından yürürlüğe konulan ve tüm birliklere gönderilen sıkıyönetim direktifinin atama bölümünde orgeneral rütbesinin görev yaptığı Genelkurmay 2. Başkan Yardımcılığı kadrosuna Tuğgeneral Mehmet Partigöç’ün atandığı görülürken, Genelkurmay 2. Başkanı kadrosuna Akın Öztürk’ün getirilmesi dikkat çekti.
 
Emekliliği gelen orgenerale görev vermişler
 
Kalkışmacıların yayınladığı atama listesinde 65 yaş haddinden bu sene emekliye ayrılması gereken Jandarma Genel Komutanı Galip Mendi’ye yine aynı kadroda görev vermesi dikkatlerden kaçmadı. Dikkat çeken bir diğer atama da İnegöl’de köfte yerken yakalanan FETÖ'cü 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Erdal Öztürk’ün darbe girişimi ile birlikte orgeneralliğe terfi ettirilip, 1. Ordu Komutanlığı'na atanması oldu.
 
Genelkurmay Harekat Başkanlığı görevine havacı atadılar
 
Kalkışmacıların usule ve teamüllere aykırı olarak gerçekleştirdikleri bir diğer atama da Genelkurmay Harekat Başkanlığı kadrosuna Hava Tümgeneral Kubilay Selçuk’u getirmeleri oldu. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluşundan bu yana bu kadroya Kara Kuvvetleri'nden komutan atanırken, teamüllere aykırı bu atama ile birlikte 93 yıllık usulde bir anda çiğnenmiş oldu.
 
Hava Kuvvetleri'nde 6 kıdemli korgenerali görevden alıp, kendi adamlarını kuvvet komutanı yapmışlar
 
Kalkışmacıların Hava Kuvvetleri'nde başta Orgeneral Abidin Ünal olmak üzere kıdem sırasına göre 6 kıdemli generali görevden alıp, böylece kıdem sırasına göre en üstte kalan 7. sıradaki FETÖ üyesi Hasan Hüseyin Demiraslan’ı kuvvet komutanı olarak atamaları paralel yapının hukuk tanımazlığının ispatı oldu. Hava Kuvvetleri'nin üst kademesindeki 6 komutanı kendi tarafına çekemeyen FETÖ terör örgütünün sözde sıkıyönetim atama listesinde bu 6 komutanı görevden alıp, yerine FETÖ bağlantısı olan 7. sıradaki Demiraslan’ı getirmesi dikkat çekti. Kalkışma planındaki uygunsuzluklar darbe girişiminin şifrelerini de bir şekilde ortaya çıkardı.
 
Kalkışmacıların darbeyi gerçekleştirmeleri durumunda kritik yerlere planladıkları dikkat çeken bazı atamalar da şu şekilde sıralandı:
 
"MİT Müsteşarı görevine Havacı Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş atandı. Sönmezateş, Hava Kuvvetleri Hedef Analiz Yönetim Merkezin'de görevliydi. Merkez Bankası Başkanı görevine Tuğgeneral Ali Suat Aktürk’ün, Emniyet Genel Müdürlüğü görevine Jandarma Tuğgeneral Ali Osman Gürçan’ın, Türk Telekom Müdürlüğü'ne Deniz Albay Adem Durak’ın, Genelkurmay Basın Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı ve Ankara Radyosu Genel Müdürlüğü'ne Van 6. Hudut Komutanı Topçu Kurmay Albay Ali Yalçın’ın atanması dikkat çeken diğer atamalardan bazıları oldu.