MUĞLA'nın Fethiye İlçesi'nde, otlanmak için indiği 120 metre yüksekliğindeki kayalıklarda 1 hafta mahsur kalan keçi, Arama Kurtarma Derneği (AKUT) tarafından 5 saat süren operasyonla kurtarıldı.
Kesikkapı Mahallesi Debboy mevkiinde 20 keçisini otlatmak üzere bırakan 66 yaşındaki İbrahim Çakal, 10 Ocak'ta yeni yavrulayan keçilerinden birinin kayalıklarda mahsur kaldığını öğrendi. Bölgeye gelerek sürekli meleyen keçisinin bulunduğu kayalıklara inen İbrahim Çakal, keçiye ulaşamayacağını anlayınca kurtarma fikrinden vazgeçti. 1 hafta boyunca keçinin mahsur kaldığı yerden çıkmasını bekleyen Çakal, daha sonra AKUT Fethiye Ekibi'nden yardım istedi.
Bu sabah bölgeye gelen 6 kişilik AKUT ekibi, keçinin kurtarılması için operasyon başlattı. Saat 06.00'da başlayan kurtarma çalışması kapsamında ilk aşamada 120 metre yüksekliğindeki sarp kayalıklara tırmanan ekip, önce mahsur kalan henüz 1 aylık oğlağa ulaştı. Oğlakla birlikte keçinin mahsur kaldığı kayalıkların üzerine gelen ekip üyeleri, istasyon kurduktan sonra inişe başladı. 20 metrelik inişin ardından keçinin mahsur kaldığı kaya parçasının üzerine inen AKUT üyesi, keçiyi yakalamak için uzun süre uğraştı. Keçinin kayalıklardan atlamasından korkan İbrahim Çakal, bu anları korku dolu bakışlarla izledi. Uzun uğraşlar sonucu yakaladığı keçiyi fileye sararak kayalıktan çıkaran AKUT görevlisi, İbrahim Çakal'ın isteği üzerine keçiyi oğlağı ile birlikte otlamak üzere bıraktı.
'KEÇİM YAVRUSUNA KAVUŞTU, ÇOK MUTLUYUM'
AKUT Fethiye Ekibi'ne teşekkür eden İbrahim Çakal, Keloğlu Boğazı'nda oturduğunu belirterek, tek geçim kaynağının keçileri olduğunu söyledi. Keçiyi kendi imkanlarıyla kurtarmayı denediğini ancak başarılı olamadığını anlatan Çakal, keçinin yavrusuna kavuştuğu için çok mutlu olduğunu kaydetti.
'AKUT SADECE KEÇİ KURTARIYOR İZLENİMİ YARATILDI'
5 saat süren operasyonu başarıyla tamamladıklarını aktaran AKUT Fethiye Ekip Lideri Ersin Gür, can kurtarırken insan ya da hayvan ayırmadıklarını söyledi. Keçiyi kurtarmak için kendilerine gelen yardım talebine olumlu cevap verdiklerini anlatan Gür, “Bugün 3'üncü keçi operasyonumuzu yaptık. AKUT Fethiye Ekibi sadece keçi kurtarıyor gibi bir izlenim yaratılıyor. Oysa bu 68'inci operasyonumuz. 85 insanın canı kurtarıldı. 5 cansız beden güvenli noktaya nakledildi. Üstelik biz hayatı hayvanlarla birlikte paylaşıyoruz. Bir keçinin de canı bizim için kutsaldır ve kurtarılmaya değerdir" diye konuştu.