Muhammet KAÇAR/ ÇAYELİ, (Rize), ()– RİZE’nin Çayeli ilçesi Madenli beldesindeki evinin duvarları çatlayan, zeminde de kayma başlayan 70 yaşındaki Saadet Tüylüoğlu, olaya Çayeli Bakır madeninin neden olduğunu ileri sürdü. Çayeli Bakır İşletmeleri ise, daha önce de gündeme gelen benzer iddialar sonrasında üniversitelerin oluşturduğu ekiplerin yaptıkları incelemelerde, evlerde oluşan hasarların madenden değil, bölgenin heyelanlı yapısından kaynaklandığının belirlendiğini bildirdi.
Çamlıca Mahallesi’nde yaşayan Saadet Tüylüoğlu'nun evinin duvarlarında çatlaklar oluştu, zemininde de kayma meydana geldi. Evde korku içerisinde yaşayan Saadet Tüylüoğlu, zaman zaman da yakınlarının evinde kalmaya başladı. Çatlakların bölgedeki Çayeli Bakır İşletmeleri'ne ait madenden kaynaklandığını iddia eden Saadet Tüylüoğlu, “Korkudan oturamıyorum. Ev durmadan sallanıyor. Komşularım 'evde durma' diyor ama gidecek yerim de yok. Duvarlarda çatlakla oluştu, açılmalar oldu. Ev geceleri sallanıyor. Çok korkuyoruz” dedi. Akrabası Mustafa Tüylüoğlu ise, “Madenden dolayı evlerimiz sürekli kayıyor. Maden sahası evlerin altında yer alıyor. Bize olayın madenle ilgisinin bulunmadığı, bu alanın heyelan bölgesi olduğu söylendi. Evler risk altında. Oturmaya korkuyoruz” ifadelerini kullandı.
ÇBİ: MADENDEN ÖNCE DE HEYELAN VARDI
İddialarla ilgili açıklama yapan Çayeli Bakır İşletmeleri ise, çevreye ve topluma duyarlı çalışmaya, çalışan sağlığına ve iş güvenliği kurallarına en üst düzeyde uymaya büyük özen gösterdiklerini belirterek şu görüşlere yer verdi:
“Çayeli Bakır’a, yürüttüğü operasyonların bazı evlere zarar verdiğine ilişkin çok sayıda şikayet ulaştı. Firmamız bu şikâyetleri ciddiyetle ele aldı ve ilgili kamu otoriterlerinin talimatları üzerine hasarların nedenini araştırmak için ülkemizin en yetkin üniversitelerinden teknik destek talep ettik. Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin oluşturduğu bilim heyeti tarafından konu hakkında kapsamlı bir araştırma yapıldı. Üç üniversitenin hazırladığı ortak raporda evlerdeki hasarların, Doğu Karadeniz bölgesinde sıklıkla rastlanan heyelanlardan kaynaklandığını ortaya konuldu. Yöredeki aşırı yağışların, dik yamaçlardaki zayıf yüzey katmanlarının kaymasına yol açtığı belirtilen raporda, kontrolsüz yapılaşma, ruhsatsız zayıf binaların ve çay tarımının da heyelanı hızlandırdığına vurgu yapıldı. Resmi kayıtlar çerçevesinde hazırlanan rapor, henüz Çayeli Bakır faaliyetlerine başlamadan önce de aynı lokasyonda heyelanların meydana geldiğini ve evlerde hasarlar oluştuğunu ortaya koymaktadır.”
60 BİNAYI KAPSAYAN YENİDEN YERLEŞİM PROJESİ UYGULANIYOR
Açıklamada, “Firmamız, üniversite raporunun sonuç ve tavsiyeleri doğrultusunda sorumlu bir şekilde hareket etmiştir. Doğal sebeplerin etkisi veya hasarlardan firmamızın hangi oranda sorumlu olduğu sorgulanmaksızın yeniden yerleşimden doğacak bütün ihtiyaç ve masraflar tarafımızdan karşılanacak şekilde, üniversitelerin belirlediği sınırlar içinde bulunan 60 binayı kapsayan bir yeniden yerleşim projesi uygulanmaya başlandı. 20 milyon doları aşkın bir bütçeyle uluslararası standartlara uygun bir şekilde uygulanmakta olan proje kapsamında, şimdiye kadar 50 ailenin gönüllü olarak tercih ettikleri başka yerleşim yerlerine erişimleri firmamızca desteklenmiştir. Gündeme getirilen ev, üniversitelerin belirlediği sınırların dışında bulunmaktadır. Ev sahiplerinin karşılaştıkları bu sıkıntı nedeniyle üzüntü duymaktayız. Ancak, heyelanlardan kaynaklandığı tespit edilen bu hasarlardan firmamızın sorumlu tutulması, tarafımızca kabul edilmemektedir. Firmamız, üniversitelerce sınırları belirlenen alanda gerekli bütün çalışmaları yapmak için büyük gayret göstermektedir. Bu çerçevede, kurumsal itibarına büyük özen gösteren; kendi itibarından daha önce komşularının ve çalışanlarının güvenliğini temin etmek için idari ve mali hiçbir sorumluluktan kaçınmayan firmamızın adil olmayan bu suçlamaların muhatabı olarak gösterilmemesini talep ederiz.”

MK - (TM/AAA)(FOTOĞRAFLI)