Eyüp KELEBEK/ESKİŞEHİR, ()- ESKİŞEHİR'de yaklaşık 600 kişi, 42 yıl önce idam edilen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan için yürüyüş yaptı.

Eskibağlar Mahallesi Espark Alışveriş merkezi önünde akşam saatlerinde toplanan kalabalık 'Emperyalizme ve faşizme karşı denizlerin yolundayız' yazılı pankart açıp yürüyüşe geçti. 6 Mayıs 1972 tarihinde idam edilen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın fotoğraflarını taşıyan kalabalık sık sık 'Yusuf, Hüseyin, Deniz sürüyor, sürecek mücadelemiz',  'Emperyalistler, işbirlikçiler altıncı filoyu unutmayın' şeklinde slogan attı. İstiklal Mahallesi Porsuk Bulvarı'nda yürüyüşü tamamlayan kalabalık adına basın açıklamasını Cihan Tosun okudu. Bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm için Denizlerin yolunda olduklarını söyleyen Cihan Tosun şunları kaydetti:

"Onlar asılarak katledildiğinde 6 Mayıs 1972 idi. O gün tüm Türkiye yas tuttu, evlerinde acılarını gizleyerek. O gün deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan gülümseyerek yürüdü idam sehpasına. Her biri haykırdı ayrı ayrı: 'Yaşasın tam bağımsız Türkiye', 'Yaşasın Marksizm-Leninizm'in yüce ideolojisi', 'Yaşasın Türk ve Kürt halklarının bağımsızlık mücadelesi' diye. Öldü zannetti önce katilleri, sonra gördülerki her 6 Mayıs'ta binlercesi doğdu, alanları doldurdu. Aradan geçen 42 yıl boyunca her 6 Mayıs yas günü değil mücadele günü olarak yer tuttu takvimlerde. 6 Mayıs savaşa karşı barışın ve kardeşliğin mücadele günü. İşte bu yıl da yolsuzluk ve yağma düzenine, savaş çığırtkanlığına, baskı ve sömürüye karşı 6 Mayıs'ta denizlerin yolundayız."  Yapılan konuşmaların ardından şiirler okundu, kalabalık daha sonra çeşitli sloganlar atarak dağıldı.  EK(EK/SSA) (FOTOĞRAFLI)