DİYARBAKIR'da eşcinsel olduğu iddiasıyla babası ve iki amcası tarafından öldürüldüğü öne sürülen 17 yaşındaki R.Ç. davasında mahkeme, R.Ç.'nin annesinin talebi üzerine, önceki heyetin Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği'nin (SPOD) davaya müdahil olması kararını kaldırdı.
Diyarbakır'ın merkez Kayapınar İlçesi'nde 2012 yılının Temmuz ayında eşcinsel olduğu için aile içi şiddete maruz kaldığından evden kaçan ve daha sonra iddiaya göre babası ve amcaları tarafından öldürülerek cesedi yol kenarına atılan R.Ç. davasına devam edildi.
Diyarbakır 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar baba M.Ç. ile R.Ç.'nin amcaları Ş.Ç. ve M.A.Ç. katıldı. Duruşmaya ayrıca taraf avukatları, aile bireyleri, Diyarbakır'da bulunan LGBT örgütlerinin üyeleri ve bazı sivil toplum örgütü temsilcileri izleyici olarak katıldı.
R.Ç.'NİN ANNESİ SPOD'UN MÜDAHİL KARARININ KALDIRILMASINI İSTEDİ
Duruşmada ilk olarak öldürülen R.Ç.'nin annesi G.Ç.'nin, 27 Eylül tarihinde mahkemeye sunduğu dilekçe ele alındı. G.Ç., dilekçesinde Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği'nin duruşmada müdahil olmasının kendilerini mağdur ettiğini belirterek, önceki heyetin verdiği müdahillik kararının kaldırılmasını istedi.
Daha sonra söz hakkı verilen iddia makamı, duruşmaya ilk kez çıktığını belirterek, esas hakkındaki görüşünü hazırlamak üzere süre verilmesini talep etti. SPOD Derneği avukatı Fırat Söylet, maktülün eşcinsel olmasıyla ilgili herhangi bir tartışmanın söz konusu olmadığını belirterek, "Bu nedenle müdahilliğimizin kaldırılmasına ilişkin taleplerin reddini istiyoruz. Müdahillik durumumuzun devam etmesini talep ediyoruz" dedi.
Mahkemede söz hakkı verilen tutuklu sanıklar baba M.Ç. ile R.Ç.'nin amcaları Ş.Ç. ve M.A.Ç. ise tahliyelerini talep etti.
MAHKEME KENDİ KARARINI İPTAL ETTİ
Mahkeme sanık avukatlarının savunmalarının ardından verdiği kısa aranın ardından, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mahkeme, önceki heyetin SPOD'nin davaya müdahil olmasına ilişkin verdiği kararla ilgili de değişiklik yaptı. Mahkeme, SPOD'nin sanıklara yöneltilen suçtan dolayı doğrudan zarar görme ihtimalinin bulunmadığını belirtti. Müdahillik konusunda mahkemelerce verilen ara kararlardan her zaman dönülebileceğini belirten mahkeme, SPOD'nin duruşmalara müdahil olarak katılmasına ilişkin 18 Ocak tarihinde verilen karardan dönülmesine karar verdi. Mahkeme SPOD Derneği'nin duruşmalara müdahil olarak katılma talebinin de reddine hükmetti. Duruşma eksiklerin tamamlanması için ertelendi. FB(GG/AAA)