ERZİNCAN'da, 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nı uygulamaya koydukları iddiasıyla aralarında Erzincan Cumhuriyet eski Başsavcısı CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner'in de bulunduğu 14 sanıklı davanın ardından, 11 kişiye daha dava açıldı. Aralarında yarbay, albay, binbaşı, astsubay ve eski polis memuru olan sanıklar hakkında hazırlanan 59 sayfalık iddianame Erzurum 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İlhan Cihaner davasının gizli tanığı 'Munzur' kod adlı S.Z., iddianamede şikayetçi olarak yer aldı. Tutuksuz 11 sanıklar hakkında 7.5 ila 27 yıl arasında değişen hapis cezası isteniyor.  AK Parti ve Gülen Cemaatini bitirmeye yönelik 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nı Erzincan'da uygulamaya koydukları iddiasıya dönemin Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, 17 Şubat 2010 günü tutuklanarak cezaevine gönderildi. Erzincan Ergenekon silahlı terör örgütü davasında Başsavcı İlhan Cihaner'le birlikte dönemin Eskişehir eski İl Jandarma Komutanı Albay Recep Gençoğlu, Jandarma Binbaşı Nedim Ersan, Jandarma Üsteğmen Ersin Ergut, MİT Bölge Müdürü Şinasi Demir, MİT görevlileri Kıvılcım Üstel, Sadri Barkın İnce, Astubaylar Şenol Bozkurt, Murat Yıldız, Orhan Esirger tutuklu, 3'üncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ile birlikte Erzincan İl Jandarma Komutanı Albay Ali Tapan, Erzincan Avcılar Dernek Başkanı Yaşar Baş, Astsubay Ahmet Saraçlar ise tutuksuz olarak yargılandı. Erzurum 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayan dava daha sonra Yargıtay 11'inci Ceza Dairesinde görüldü, Başsavcı Cihaner ile birlikte 9 sanık 18 Haziran 2010'da tahliye oldu.  GİZLİ TANIK 'ŞİKAYETÇİ' OLDU
Yargıtay 11'inci Ceza Dairesindeki dava devam ederken, Erzincan'da 11 sanıklı '2'nci Ergenekon' davası açıldı. İlk dava ile bağlantılı olan 9 kişi hakkında TMK ile görevli Erzurum Cumhuriyet Başsavcı Vekili Yaşar Sadık Taşkın tarafından hazırlanan 59 sayfalık iddianame 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 2010- 2013 yıllarını kapsayan dönemde önceki davanın gizli tanığı 'Munzur' kod adlı S.Z. ile Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yaşar Faruk Günay, şikayetçi olarak yer aldı. Gizli tanık 'Munzur'u CHP'li Ahmet Ersin ve Erol Tınastepe ile görüştürüp ifadelerini değiştirmek için para vermeye aracılık ettikleri iddiasıyla, Paradise pastanesi sahipleri Erdal Erdoğan ve Abdullah Erdoğan davada ilk iki şüpheli olarak yer aldı. Yine gizli tanık Munzur'u vekiller ile görüştürmek üzere Ankara'ya götüren gazino işletmecisi Davut Konig, İlhan Cihaner lehine tanıklık yapan eski polis memuru Fatih Kutbay, Albay Murat Yılmaz, Binbaşı Necip Kızılkaya, Yarbay Serdar Işıksoy, Astsubay İrfan Tezcan, veteriner Bülent Bakıcı, ilk davadaki Astsubay Şenol Bozkurt'un Aksaray'daki halası Aymelek Karabacak ile kuzeni Murat Ekli yeni davanın sanıkları oldu.  'EMNİYET GÖREVLİLERİNE KOMPLO HAZIRLIĞI'
Hazırlanan iddianamede İrtica ile mücadele eylem planının Erzincan'da uygulanmak istenmesinin nedenleri 5 madde halinde sıralandı. Erzincan'da hem Alevi hem de Sünni vatandaşların yoğunlukta olması, Kürt ve Türk vatandaşların burada yaşaması nedeniyle kötü kişiler tarafından bu durumun suistimal edilmesi konu edildi. İlk davada polise ihbarda bulunan ve "Başsavcı İlhan Cihaner ile birlikte Erzincan Ergenekon davasına girip görevli polislere pislik edecekler. Polislerin yaptığı yasal işlemleri yasadışı gösterecekler" dediği tespit edilen polis memuru Fatih Kutbay'ın emniyet görevlilerine yönelik komplo hazırlığında olduğu iddia edildi.
İlk davanın sanığı astsubay Murat Yıldız'ın Yaylabaşı TOKİ konutları şantiyesinde sakladığı bilgisayarında 'yapilacaklar.doc' dosyasındaki notlarda adları geçen Murat Yılmaz, Serdar Işıksoy, Necip Kızılkaya ve İrfan Tezcan hakkında da yapılan araştırmlalar ve telefon dinlemelerinin ardından dava açıldı. 
FİRARİ SANIK TÜMGENERAL'İN KARDEŞİNE DE DAVA
İnternet andıcı davasının firari sanığı Tümgeneral Mustafa Bakıcı'nın Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde görevli veteriner olan kardeşi Bülent Bakıcı da sanıklar arasında yer aldı. İddianamede Bülent Bakıcı'nın ağabeyi nedeniyle örgüte sempati duyduğu, olay tarihinde gizli tanık olduğunu tahmin ettiği kişileri tehdit ederek örgüt adına suç işleyip yardım ettiği öne sürüldü. İlk davanın sanığı astsubay Şenol Bozkurt'un mühimmatları memleketi Aksaray'a gönderdiği belirtilen iddianamede, bu mühimmatları halası Aymelek Karabacak'ın Selimiye kasabasındaki evinde sakladığı, silah, mermi çekirdeği, uçaksavar fişeği, sis kutusu, şarjör, mayın, çeşitli savunma tipi el bombalarının kuzeni Murat Ekli tarafından Mamasın Barajı'na atıldığı vurgulandı. İddianamede suların çekilmesiyle bu mühimmatların ortaya çıktığı belirtildi.  Haklarında 'silahlı ergenekon terör örgütüne üye olma, rüşvet vermeye teşebbüs, varolan örgütün korkutucu gücünden yararlanarak tehdit, tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurmak' suçlarından 7.5 ila 27 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle dava açılan tutuksuz sanıklar önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak.