ZONGULDAK'ın Ereğli İlçesi'nde alçı tavanı dökülen Zonguldak Ereğli Lisesi öğrencileri, iki lisenin kullandığı binada eğitime devam etmeye başladı. Aynı binada ikili eğitime geçip kalabalık sınıflarda eğitim gören 3 lisenin öğrencileri, Kaymakamlık binası önünde eylem yaptı.
Zonguldak Ereğli Lisesi'nin 10-A sınıfının alçı tavanında 3 gün önce dökülme meydana geldi. Gece oluşan dökülme nedeniyle sıra ve masalarda hasar oluştu. İl Özel İdaresi'nce yapılan incelemede, 1965'te yapılan 3 katlı binanın eğitime kapatılması kararlaştırlıdı. Lisenin ise Merkez Anadolu Lisesi ve Turizm Lisesi'nin eğitim yaptığı yan bloktaki 3 katlı binada ikili eğitime geçilerek eğitime devam etmesine karar verildi.
Öğle saatlerinde Kaymakamlık binası önünde toplanan 3 lisenin öğrencileri, 3 katlı binada ikili eğitime geçilmesini protesto etti. Öğrencilere bazı veliler ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de destek verdi. Öğrenciler, binaya girerek Kaymakam İbrahim Çay ile görüşmek istedi. Ancak bina önünde önlem alan polis buna izin vermedi.
Öğrenciler de 'Son söz öğrencinin', 'Tabletli değil, bilimsel eğitim' şeklinde slogan atarak tepkilerini dile getirdi. Öğrenciler daha sonra okula kadar yaklaşık 1 kilometre sloganlarla yürüdü. Okul önünde açıklama yapan öğrenciler, "Çok zor şartlar altında eğitim görüyoruz. Olmaz böyle. Bize sorulmadan tekli eğitimden ikili eğitime geçildi. Biz sorgulayan öğrencileriz" dedi.
Eğitim-İş Ereğli Temsilcisi Cengiz Başaran ise okulda bu şekilde eğitim öğretime devam edilmesinin sakıncalı olduğunu söyledi. Başaran, şöyle konuştu:
"B blokun kapatılmasından sonra buradaki lise de A bloka geçti. A blokta zaten Merkez Anadolu Lisesi ve Turizm Lisesi var. İki okulun öğrencileri tam gün eğitim görüyor. Şimdi ikili eğitime geçiliyor. Sabah 7.00 gibi ders başlayacak, akşam 19.00'a kadar devam edecek. Teneffüsler 5'er dakikaya inecek. Çocukların böyle karmaşık ortamda eğitim alması mümkün olmayacak. Küçük odalar bile sınıf haline getirilmeye çalışılıyor."
Açıklamanın ardından öğleden sonraki ilk derse de girmeyen öğrenciler, ikinci dersten itibaren eylemlerini bitirerek eğitime devam etti.