Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Tel Abyad'da Arapları ve Türkmenleri uçaklarla vuran Batı, onların yerine terör örgütü PYD ve PKK'yı yerleştiriyor" sözlerinin perde arkasındaki çarpıcı gelişmelere ulaşıldı. 
Buna göre Suriye sınırının güneyinde PKK kantoları arasında bulunan Arap ve Türkmenler, IŞİD'e karşı operasyon bahanesiyle Türkiye'ye göçe zorlanıyor. ABD öncülüğündeki koalisyonun yaptığı bombalamalar özellikle PYD'nin Cezire ile Kobani kantonları arasındaki Tel Abyad'ı hedef alıyor. Koalisyonun ikinci hedefi ise Kobani ile Afrin kantonları arasındaki bölge. Bombalanan IŞİD kontrolü altındaki bölgelerde Türkmen ve Arap köyleri yer alıyor. PKK'nın Suriye kolu PYD, Türkmen ve Arapları yurtlarını terk etmeye zorluyor. Bölgenin demografisi değiştiriliyor. 

28 TÜRKMEN KÖYÜ BOŞALTILDI 

PYD, ilk kez dört köyü topraklarına katarken, Tel Abyad'ı ele geçirerek Türkmen ve Arapları bölgeden çıkarması halinde buraya Kuzey Irak ve Kobani'den yaklaşık 9 bin kişiyi yerleştirecek. Koalisyonun operasyonları ve PYD'nin baskısıyla Tel Abyad'da 28 Türkmen köyü boşaltıldı. Dedeler, Babıl Hava, Sirt ve Bilal Çete köyleri PYD'nin kontrolüne geçti. Bu köyler, Suriye'de olayların başladığı 2011'den bu yana PKK'nın ilk toprak kazanımları oldu. PYD, Kobani kantonunun sınırlarını yaklaşık 10 kilometre büyüttü. Tel Abyad'a bağlı 12 bin nüfuslu Hamam Türkmen kasabasında yaşayan Türkmenlerin büyük bir bölümü, Türkiye'ye sığınmaya çalışıyor. 

AMAÇ KÜRT PETROLÜNE BAŞKA GÜZERGAH OLUŞTURMAK

Kaynaklar PYD'nin Tel Abyad'ı alması halinde, buradan gönderdiği Türkmen ve Arapların yerine Kobani'den 6 bin kişi, Kuzey Irak'taki kamplardan da 2700 kişiyi nakledeceği ve Tel Abyad'ı Kürtleştireceğini belirtiyor. ABD'nin vurduğu, PKK'nın yerleştiği bölgelerde amaç PYD'nin Afrin, Kobani ve Cezire kantonları arasındaki boşlukları ortadan kaldırmak. Bu kantonlar arasında yer alan Türkmen ve Arapları Türkiye'ye göçe zorlayarak bölgenin demografisini değiştirmek, yerlerine Kobani ve Kuzey Irak'tan Kürt popülasyon taşıyarak kantonları birleştirmek.
Bu kapsamda operasyonların iki noktada yoğunlaştığı öğrenildi. Akçakale'nin tam karşısında bulunan, PYD'nin Cezire ile Kobani kantonları arasında bulunan Tel Abyad bölgesi ile Öncüpınar sınır kapısının tam karşısında bulunan, Afrin- Kobani kantonu arasındaki bölge... Genelkurmay Başkanlığı ve MİT'in katıldığı üst düzey toplantılarda yapılan değerlendirmeye göre bu stratejinin 2 ayağı var. PYD, kantonları birleştirerek Akdeniz'e ulaşmaya ve ileride kuracağı "tampon devletin" altyapısını oluşturmaya çalışıyor. PYD'ye bu konuda destek verenlerin amacı ise Barzani'nin Kuzey Irak'ta ürettiği ve Türkiye üzerinden geçirmek için Ankara ile anlaştığı Kürt petrolüne Türkiye dışı bir güzergâh oluşturmak. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEMİŞTİ? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan dönüşünde beraberindeki gazetecilerin "Suriye sınırındaki gerginlik hakkında ne düşünüyorsunuz" sorusuna, "Tel Abyad bölgesinde, Araplar ile Türkmenlerin hedef alındığı gibi bir hava var. O bölgeden yaklaşık 15 bin Arap ve Türkmen Türkiye tarafına geçti. Onların boşalttığı yerlere, PYD ve PKK yerleştiriliyor. Bu pek hayra alamet değil. Zira bu, sınırımızı tehdit edebilecek bir yapı demek. Bu konudaki hassasiyetlerimizi herkesin göz önünde bulundurması lazım" yanıtı vermişti.

Kaynak : Sabah