KONYA'da Büyükşehir Belediyesi'nde taşeron işçisi olarak bilet gişe görevlisi olarak çalışan yüzde 79 engelli, 53 yaşındaki Cafer Apak, belediyede haksız kadrolu personel alımı yapıldığı yönünde basına açıklama yapınca, işten atıldığını iddia etti.
Konya Büyükşehir Belediyesi yaklaşık 2.5 yıl önce caddelerdeki simit tezgahlarını kaldırdı. Simit satarak geçimini sağlayanlara da belediye bünyesinde taşeron firma işçisi olarak iş imkanı sağlandı. Doğuştan sağ eli ile kolu bedensel engelli ve sol gözü de görmediği için yüzde 79 engelli raporu bulunan Cafer Apak da 20 ay önce Büyükşehir Belediyesi'nin Raylı Sistem Daire Başkanlığı bünyesinde bilet gişe görevlisi olarak işe başladı.
Büyükşehir Belediyesi, geçen aralık ayında düzenlenen mülakatla yaklaşık 170 kişilik kadrolu vatman personel alımı gerçekleştirdi. Personel alımında taşeron işçilerin kadroya alındığını, vatmanların yanı sıra teknik personele de kadro verildiğini öne süren Apak, personel alımında haksızlık ve kadrolaşma yapıldığını iddia etti. Apak, aynı birimde görevli 13 kişinin kadroya alınmaması üzerine hakkını aramak için Raylı Sistem Daire Başkanlığı yetkilileriyle görüştüğünü ancak tepki gördüğünü öne sürdü.
Apak, belediye başkan yardımcılarıylada yaptığı görüşmede çözüm bulamayınca, sorunun çözümlenmesi için Konya'da yerel yayın yapan bir gazete ve televizyona açıklamada bulunduğunu belirtti.
PSİKOLOJİM BOZULDU
Apak, yaptığı basın açıklamasının ardından görev yerinin ilk önce başka bir gişeye, sonra da Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı'na değiştirildiğini öne sürdü. Yeni görev yerinden de bedensel engelli olduğu için tekrar Raylı Sistem Daire Başkanlığı'na gönderildiğini iddia eden Apak, 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle işten çıkartıldığını belirtti.
Apak, haksız kadrolu personel alımı ve kadrolaşmayı basına anlattığı için işine son verildiğini iddia etti. Apak, ''Madem beni işten çıkaracaklardı, neden aldılar. Benim simit tezgahım dursaydı da daha iyi olurdu. Kendi yağımla kavruluyordum. İşe girerken de kimseye yalvarmadım. Psikolojim bozuldu. Gözlerimle ilgili tedavi göreceğim, ancak sosyal güvencem yok'' dedi.
BELEDİYE: YENİ GÖREV YERİNE GİTMEDİ
Taşeron firmanın yetkilileri, işçi alım ve çıkışlarına belediye yetkililerinin karar verdiğini belirtti. Konya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise Apak'ın işten çıkarılma sebebinin yeni görevlendirildiği işe gitmemesi ve bu yönde hakkında tutanak tutulması olduğunu ileri sürdü. Kadrolaşma konuşunda ise bir açıklama yapmadı.