Arzu KAYA/İSTANBUL, () TERÖRLE  Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan'ın da aralarında bulunduğu 23 sanıklı uyuşturucu davası, olay yerinin Anadolu Yakası'nda olması nedeniyle Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Emin Arslan, "Gerçek dışı belgelerle operasyona dahil edildim. 6 yıldır bu olay nedeniyle sıkıntı yaşıyorum" dedi.

Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan'ın da aralarında bulunduğu 14 tutuksuz sanık ve avukatları katıldı. Kapatılan İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nden dosyanın Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na devredildiğine dair kararın okunmasının ardından duruşmada savunma yapan Emin Arslan önceki savunmalarını tekrar ettiğini belirterek, şunları söyledi:

"Bu dosya başlangıçta Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nda 2 yıl süre ile devam etmiş, daha sonra yetkisizlik kararı ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gelince gerçek dışı belgelerle operasyona dahil edildim. 6 yıldır bu olay nedeniyle sıkıntı yaşıyorum. Başlangıçta emniyet lehime olan belgeleri gizledi, mahkemeye gönderilmedi. Tutuklandıktan sonra benim ve avukatlarımın ısrarı ile bu belgeleri mahkemeye göndermek zorunda kaldılar. Son gelişmeler de dikkate alınarak bu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyorum."

MAHKEMEDEN UYUŞTURUCU MADDELERE İLİŞKİN SORU
Mahkeme, hakkında yakalama kararı bulunan sanıklar Şevket Hidayet, Mehmet Kestane ve Mustafa Kanat hakkındaki yakalama kararının kaldırılarak 3 sanık hakkında yurt dışına çıkış yasağının konulmasına karar verdi. Mahkeme öte yandan, Adli Tıp Kurumu 5. İhtisas Kurulu ve Başkomiser Ahmet Yiğenoğlu tarafından olay yerinde ele geçen maddelere ilişkin düzenlenen raporun emniyete gönderilerek elde edilen maddelerin eczacılık, kozmetik ve tekstil sanayiinde kullanılan maddelerden olup olmadığı, bu maddelerin sanayi üretimi sırasında uyuşturucu veya uyarıcı maddelere dönüşme ihtimalinin olup olmadığı ve dönüşebilecekse hangi uyuşturucu maddeye dönüşebileceklerinin sorulmasını istedi. Amfetamin üretilmesi veya elde edilebilmesi için gerekli olan teknik donanımların neler olduğunu da soran mahkeme, duruşmayı erteledi.

ARSLAN'IN 10.5 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR
İstanbul'da gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonuna ilişkin eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan'ın da aralarında bulunduğu 23 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk tarafından hazırlanan 106 sayfalık iddianamede, örgüt lideri olarak belirtilen Habip Kanat hakkında, "Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti", "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" suçlarından 6 yıldan 31 yıla kadar hapis cezası istenirken, eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan'ın ise "hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte suç işlemek amacıyla oluşturulan örgüte yardım etmek" ve "uyuşturucu ticaretine yardım etmek" suçlarından 3.5 ila 10.5 yıl hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

AK (MK) (FOTOĞRAF)