Felat BOZARSLAN/ DİYARBAKIR, () - DİYARBAKIR'da 2010 yılında e-okul şifrelerini ele geçirerek karne notlarını ve öğrenci arkadaşlarının devamsızlık durumlarını değiştiren 28 lise öğrencisi, 1.5 yıl ile 3 yıl 9 ay arasında değişen oranlarda hapis cezalarına çarptırıldı. Cezalar ertelendi.
Diyarbakır'ın Yenişehir İlçesi'nde 2010 yılında 4 lisede, e-okul şifrelerinin ele geçirilerek öğrencilerin karne notu ve devamsızlık bilgilerinin değiştirildiği iddiaları üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Olayla ilgili araştırma yapan polis, e-okul şifrelerinin ele geçirilmesi sureti ile 4 ayrı lisede okuyan 62 öğrencinin karne notları ve devamsızlık durumlarının değiştirildiğini tespit etti. Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nden gerekli bilgileri alan polis, sisteme girerek notlarını değiştiren öğrencilerin tümünün kimliğini belirledi. 
28 ÖĞRENCİ HAKKINDA DAVA AÇILDI Olayla ilgili soruşturmayı tamamlayan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı 28 öğrenci hakkında 'Bilişim sistemine hukuka aykırı müdahale suretiyle haksız çıkar elde etme' suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırladı. Bazı öğrencilerin 'key-logger' adı verilen bir program ile 4 lisenin e-okul şifresini ele geçirdiği belirtilen iddianamede, bu şekilde öğrencilerin karne notu ve devamsızlık durumlarının değiştirildiği vurgulandı. Öğrencilerin not ve devamsızlık durumlarını bazen para karşılığı, bazen de hatır için değiştirdiğini belirten savcı, işlemlerin genellikle evlerden ve internet kafelerden yapıldığını ifade etti.  
HABERLERİ YOKMUŞ
İddianamenin Diyarbakır 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nce kabul edilmesinin ardından 28 öğrencinin yargılanmasına 2011 yılında başlandı. Yargılama sırasında öğrenciler suçlamaları kabul etmezken, bazı sanıklar ise birbirlerini suçladı. Notların ve devamsızlık durumlarının değişmesinden haberlerinin olmadığını belirten öğrenciler, olayı karne aldıktan sonra öğrendiklerini öne sürdü.
HÜKMÜN AÇIKLANMASI GERİ BIRAKILDI
Davayı karara bağlayan mahkeme 2 öğrenciyi 3 yıl 9 ay, 4 öğrenciyi 2 yıl 1 ay, 22 öğrenciyi ise 1.5'ar yıl hapis cezasına çarptırdı. Sanık öğrencilere değişen oranlarda adli para cezası da veren mahkeme, sanıkların geçmişi ve sabıkasız oluşunu dikkate alarak hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.
30- 40 LİRA KARŞILIĞI Geçtiğimiz günlerde yazılan gerekçeli kararda sanıkların bazı notları 30- 40 lira karşılığında değiştirdiğini belirten mahkeme, suçun birden çok defa işlenmesi nedeniyle cezalarda indirim yapılmadığını açıkladı.