Mustafa ÖZDABAK/İSTANBUL,() Japon Yeni ve İsviçre Frangı ile konut kredisi alan ancak bu para birimlerindeki ani değerlenmeyle birlikte borçları katlanan dövizzedeler, Şişli’de temsili kefen giyip protesto gösterisi yaptı. Dövizzedeler, daha sonra bir bankanın genel müdürlük binasına pamuk attılar.
2006-2009 yılları arasında bankalardan Japon Yeni ve İsviçre Frangı’na endeksli konut kredisi kullanarak mağdur olan dövizzedeler, borçlarında yapılandırmaya gitmeyen bankaları protesto etmek için kefen giydi.
Şişli Bomonti’de bulunan bir bankanın genel müdürlük binası önünde saat 12:00’da toplanan döviz mağdurları, üzerlerinde borçlandıkları bankaların isimlerinin yazılı olduğu kefenleri giyerek bir tabutla birlikte bankaya yürüdü.
İmam kıyafeti giyerek temsili tabut başında basın açıklaması yapan mağdurlardan Kadir Kıcanoğlu, “Amacımız sadece bir ev sahibi olmaktı. Bizler Japon Yeni, İsviçre Frangı kredisine değil, Türk Lirası kredisine müracaat ettik. Bizler bankaların 'Türk Lirası taksiti ödeyemezsin, Japon Yeni ödeyebilirsin' dediği insanlarız. Meğer Merkez Bankası önceden bankaları bu para birimlerinin artacağı konusunda uyarmış. Bize bankalar tuzak kurdu. TBMM haklılığımızı kabul etti. Plan bütçe komisyon başkanımız bize söz verdi. Bu sorunu çözecek. Kendilerine icraya intikal etmek üzere olan 640 kişilik isim listesi sunduk. Onlar da BDDK’ya ilettiler. Bankalar bu listeyi tanımıyor. Talimatlara rağmen mağduriyetimizi arttırıyor. Başbakanımızdan randevu talep ediyoruz” dedi.
BANKAYA DOĞRU PAMUK ATTILAR
Döviz mağdurlarına Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Haşmet Atahan da destek verdi. Açıklamanın ardından düdük çalan döviz mağdurları daha sonra beraberlerinde getirdikleri pamukları bankaya doğru attılar.
(FOTOĞRAFLI)