Felat BOZARSLAN-Bayram BULUT/ DİYARBAKIR, () - DİYARBAKIR'da BDP tarafından düzenlenen Öcalan'a Özgürlük Yürüyüşü'nde grubun içinden bazı kişiler polise taşlı saldırıda bulundu. Uzun süre müdahale etmeyen polis, havai fişekli saldırı yapılınca gruba küçük çaplı müdahalede bulundu.
BDP Diyarbakır İl Başkanlığı ve Devrimci Özgür Kadın Hareketi öncülüğündeki kadınlar tarafından 'Öcalan'a Özgürlük Yürüyüşü' yapıldı. Yürüyüş için geniş güvenlik önlemleri alınırken, Bağlar İlçesi Dörtyol meydanında toplanan yaklaşık bin kişilik grup BDP'nin seçim otobüsü eşliğinde Koşuyolu Parkına yürümek istedi. Sağlık Ocağı Caddesi üzerinde yürüyüşe geçen grup Öcalan ve PKK'yı temsil eden flamalar açarak, sık sık slogan attı. Sağlık Ocağı Caddesi boyunca yürüyüş yapan grubun önü Oryıl kavşağında polis tarafından kesildi.
EMNİYET MÜDÜRÜ'NDEN BDP'Lİ KADINLARA: HEPİNİZ ABLAMSINIZ
BDP'li yetkililerle görüşen polis müdürleri, grubun Koşuyolu Parkı'na gidebileceğini, ancak seçim otobüsüne yasalar gereği izin verilmeyeceğini söyledi. BDP'li kadın Belediye Başkan yardımcılarına 'Siz hepiniz benim ablalarımsınız' diye hitap eden Emniyet Müdür yardımcısı Akın Karatay, "Barış, huzur ve güvenin devam etmesi için gerekirse engel olurum" dedi. Yapılan müzakerelerin ardından cadde üzerinde basın açıklaması yapılmasına karar verdi.
Toplanan kalabalığa seçim otobüsünün üstünden seslenen Yenişehir Belediye Başkan Yardımcısı Ülkü Baytaş, "Kürt halk önderi Abdullah Öcalan barış sürecini başlatmıştır. AKP hükümeti ise bu süreci heba etmiştir. AKP hükümeti askeri yığınak ve kalekol yaptırmıştır. Önderliğimiz sadece Kürt halkının değil, evrensel bir önderlik olmuştur. İrademiz dört duvar arasındadır. Bir halkın önderi özgür değilse, o halk özgür değildir. Önderliğimiz şahsında uygulanan tutsaklık, tüm halkımıza dayatılmaktadır. Barışın teminatı olan önderliğimizin tutsaklığını kabul etmiyoruz. Abdullah Öcalan özgürleşene kadar mücadelemiz devam edecek" dedi.
Basın açıklamasının sonlarına doğru grubun içinden yol üzerinde güvenlik önlemi alan polis ekiplerine taş, şişe ve maytap atıldı. Polis yapılan saldırılara uzun süre karşılık vermezken, basın açıklamasının bitmesinin ardından gruptan bazı kişiler havai fişek ve el yapımı bombalı saldırı düzenledi. Bunun üzerine harekete geçen TOMA, grubun dağılması için kısa süreli müdahalede bulundu. Yapılan müdahalenin ardından grup dağıldı.

FB,BB (GG/RT) (FOTOĞRAFLI)