DİYARBAKIR'da, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasını protesto etmek için büyük çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğu binlerce kişi Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne yürüdü. SKG İl Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasıyla sona eren yürüyüş sırasında öğrencilerin yüzlerini siyaha boyadıkları ve Soma ile ilgili mesajların yer aldıkları pankart ve döviz taşıdıkları görüldü.
Soma'daki Maden faciasını protesto etmek için Merkez Yenişehir İlçesi Ekinciler Caddesi'nde toplanan, büyük çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğu yaklaşık 5 bin kişi, kortej halinde 2 kilometre uzaklıkta bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne yürüyüşe geçti. Polis yürüyüş için geniş güvenlik önlemi alırken, çevik kuvvet polisleri, Toma ve zırhlı araçlar korteje eşlik etti. Yüzlerini siyaha boyayıp madenci kaskı takan öğrencilerin de aralarında bulunduğu protestoculardan biri maden işçileri gibi kendini yere atarak ölü taklidi yaptı.
Polisin aldığı önlemler ile SGK il Müdürlüğü önüne kadar yürüyen protestocular burada 'Sessiz olmayın, madenciler ağlıyor', 'Her gün kömür kokardın, bugün ölüm kokuyorsun', 'Yanan bizdik, kömür sandılar' başta olmak üzere çeşitli sloganların yazıldığı pankartlar taşıdı. Protesto yürüyüşüne sık sık 'Roboski'den Soma'ya hesap sormaya', 'Her yer Soma her yer direniş' sloganları attı.
SKG il binası önünde konuşan KESK Diyarbakır dönem sözcüsü Uğur Yaman, Soma'da yüzlerce arkadaşlarının şehit düştüğünü ve devletin varını yoğunu güvenliğe adadığını belirterek, "Tüm vatandaşların attığı adımdan dahi haberdar olan herkesin ne yaptığını bilen bir devlet şu anda 2 gündür Soma'da göçük altında kaç tane emekçinin, kaç arkadaşımızın göçük altında can çekiştiğini net olarak sayı veremiyor" dedi.
KESK Dönem sözcüsünün konuşmasından sonra İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ve BDP Diyarbakır il Başkanı Zübeyde Zümrüt de Kürtçe birer konuşma yaptı. Konuşmalardan sonra toplanan binlerce kişi yine sloganlar atarak dağıldı.

FA,BB(GG/AAA)(FOTOĞRAFLI)