DİYARBAKIR ve Mardin'de polisin düzenlediği operasyonlarda ölen, yurt dışında yaşayan veya vatandaşlıktan çıkarılan kişilere ait gayri menkulleri, sahte nüfus kayıtları çıkardıktan sonra satan, aralarında nüfus ve tupu müdürlüklerinde memur ve belediye çalışanlarının da bulunduğu 14 kişi gözaltına alındı. Çete üyelerinin sadece Diyarbakır'da 20 milyon liralık haksız kazanç elde ettiği tespit edilirken, satış işlemi gerçekleştirildikten sonra da nüfus müdürlüklerindeki kayıtların silinerek, söz konusu işlemlerin yapılmamış gibi gösterildiği ortaya çıktı.
Mardin Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, alınan bir istihbaratın ardından başkalarına ait gayri menkulleri, sahte belgeler düzenledikten sonra satan kişilere yönelik operasyon düzenlendi. Operasyonda, yurtdışında ve il dışında yaşayan kişilere ait taşınmaz malları, sahte kimlik ve vekaletname düzenledikten sonra üçüncü kişilere sattıkları belirlenen, Mardin'de 4 şüpheli, Diyarbakır ve Şırnak'ta da 1'er şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. 6 şüpheli, polisteki sorgularının ardından sevk edildikleri Adliye'de çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
TAPU, NÜFUS MÜDÜRLÜKLERİ VE BELEDİYE ÇALIŞANLARI ÖRGÜT KURDU
Mardin'deki bu operasyonun ardından, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ekipleri de harekete geçti. Başlatılan araşmada, kent merkezi, Dicle ve Ergani ilçeleri ile Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'nde nüfus ve tapu müdürlükleri çalışanları ile birlikte suç örgütü kurdukları ve 'resmi evrakta sahtecilik, resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek, nitelikli dolandırıcılık, görevi kötüye kullanma, resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan' suçlarını işledikleri tespit edilen kişiler takibe alındı.
İŞLEM BİTTİKTEN SONRA, SAHTE CÜZDANLARI KAYITLARDAN SİLDİLER
Örgüt yöneticilerinin, Tapu Müdürlüğü çalışanlarıyla ilişkiye giderek, uzun yıllar tapuda işlem görmemiş tapu kayıtlarını ortaya çıkardığı belirlendi. Diyarbakır'daki şüphelilerin, örgüt üyesi Tapu Müdürlüğü çalışanları aracılığıyla, uzun yıllar tapuda işlem görmemiş tapu kayıtlarını sahte belge vekaletnamelerle üzerilerine aldıkları, ardından da 3. şahıslyara sattıkları belirlendi. Bu kişilerin de yaklaşık 20 milyon lira civarında maddi menfaat temin ettikleri saptandı. İşlemlerin sonunda da yine örgüt üyesi Nüfus Müdürlüğü çalışanları aracılığı ile düzenlenen sahte nüfus cüzdanlarını kayıtlardan silerek hiç düzenlenmemiş gibi eylemler içerisinde bulundukları tespit edildi.
Ekiplerin, 23 Ekim tarihinde Diyarbakır merkez, Dicle İlçesi ve Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'nde yapılan eş zamanlı operasyonda, aralarında Tapu, Nüfus müdürlükleri ve belediye çalışanlarının da bulunduğu 8 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden 2'si serbest bırakılırken, 6 şüpheli ise çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı.