DİYARBAKIR, () - DİYARBAKIR Valiliği, Diyarbakır- Bingöl karayolunda 24 Mayıs-1 Haziran tarihleri arasında 'Toplumsal olay' görünümlü 4 ayrı olayda, sivil 1 kişinin aracı ile güvenlik güçlerine karşı ateşli silah kullanmak suretiyle saldırı düzenlediğini, 19 kişinin gruplar tarafından alıkonarak 'Canlı kalkan' haline getirilmeye çalışıldığını ancak, güvenlik güçlerinin müdahalesi ile bunların kurtarıldığını belirtti.
Diyarbakır Valiliği'nden yapılan açıklamada, Hani ve Lice başta olmak üzere 6 ilçede Diyarbakır-Bingöl karayolu ve Dicle İlçesi-Muş yol güzergahı karayolu ve bağlantı yolları üzerinde PKK mensubu ve 'müzahir unsurlar' tarafından irtibatlı olarak yol kesme, adam kaçırma ve güvenlik güçlerine karşı taşlı, molotof bombalı, havai fişekli, kesici ve delici malzeme ile desteklenmiş el yapımı patlayıcı maddeler kullanmak suretiyle saldırı düzenlendiği belirtildi. Diyarbakır Valiliği, eylemlerde, eylemciler tarafından halkın anayasal hakkı olan güvenli seyahat hakkının engellenmeye çalışıldığını, ilde huzur ve güven ortamını zedeleyecek 54 olaya İl Jandarma Komutanlığı'nca zamanında ve duyarlılıkla müdahale edilerek halkın mağduriyetini önlenmeye çalışıldığını bildirilirken şöyle denildi: "TOPLUMSAL OLAY' GÖRÜNÜMÜ VERİLEN EYLEM.." "Toplumsal olay görünümlü 4 ayrı olayda ise, sivil bir vatandaşın aracı ile güvenlik güçlerine karşı ateşli silah kullanmak suretiyle saldırılar gerçekleştirilmiştir. Bu müdahaleler esnasında 19 vatandaşımız müzahir gruplar tarafından alıkonarak canlı kalkan haline getirilmeye çalışılmış ancak, güvenlik güçlerinin müdahalesi ile vatandaşlarımız zarar görmeden kurtarılmışlardır. Müdahale esnasında, 1'i ateşli silahla olmak üzere 13 güvenlik görevlisi yaralanmıştır. 31 Mayıs 2014 günü Lice-Hedik mahallesinde, saat 17.15 sıralarında yaklaşık 50-60 kişilik grup tarafından bir inşaat şirketine ait iş makineleri ile Diyarbakır-Bingöl karayolu kapatılmaya çalışılmıştır. 'Toplumsal olay' görünümü verilen bu eyleme, güvenlik kuvvetleri toplumsal olaylara müdahale kıyafetli olarak görevlendirilmiştir. Ancak, anılan grubun içerisine gizlenmiş bölücü terör örgütü mensubu silahlı ve yüzleri kapatılmış 25-30 kişilik bir grup tarafından uzun namlulu silahlarla ateş açılmış ve ilk ateşte 1 güvenlik görevlisi göğüs bölgesinden yaralanmış olup tedavisi yoğun bakımda devam etmektedir."
Diyarbakır Valiliği, PKK'lı gruplar tarafından elleri bağlı olarak bir çadıra konulan ve çevresine örgüt flamaları konularakr güvenlik güçlerinin buraya operasyon düzenlemeyi amaçlayan provokasyon eylemine de yer verildi. Bu konuda şu açıklama yapıldı:
"Bu olayda olduğu gibi; silahlı teröristler, büyük çoğunluğu baskıyla eyleme getirilmiş masum vatandaşların arasına saklanıp, robokop kıyafetli personele ateş ederek, güvenlik kuvvetleri mensuplarını tahrik etmeye ve masum insanlara karşı ateşli silah kullanmak zorunda bırakmaya çalışmaktadır. Güvenlik kuvvetlerimiz ise masum insanlara zarar gelmemesi için azami gayret göstermektedir."
Diyarbakır Valiliği açıklamasında, olaylara karıştığı değerlendirilen 16 şüphelinin gözaltına alındığı, 17 molotof kokteyli, 3'ü tuzaklanmış 9 çiviyle desteklenmiş el yapımı patlayıcı, çok sayıda havai fişek, ayrıca yol kontrollerinde molotof bombası yapımında kullanılan 24 boş bira şişesi, 16 litre benzin, 100 eldiven, 2 büyük boy pamuk ve yaşam malzemesi ele geçirildiği belirtildi. Valilik olayların yaygınlaşması için halkın silah tehdidi ile eyleme zorlanmasına rağmen, sağduyulu vatandaşların bu baskılara itibar etmedikleri vurgulanırken, "Güvenlik güçlerimiz, vatandaşlarımızın can güvenliğini ve anayasal hakkını kullanmalarını sağlamak maksadıyla gerekli tedbirleri almaktadır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur" denildi.   FA(GG/İD)