Sayın Yazıişleri müdürlerine
'Devlet korumasındaki kızlara fuhuştan 30 kişi tutuklandı' başlıklı haberimizde kaynağından yapılan düzeltme ile tutuklananların sayısının 4 olduğu ortaya çıktı. Düzeltip yeniden veriyoruz. İlk haberimizin yerine bu haberin kullanılması ricasıyla..
-------------------
YENİDEN AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Afyonkarahisar İl Müdürlüğü Çocukevleri Koordinasyon Müdürlüğü evlerinde geçici süreyle kalan kızların taciz edildiği ve para karşılığı pazarlandığı iddiası üzerine düzenlenen operasyonda 4 kişi tutuklandı. Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, olayın 3 ay öncesine dayandığını belirterek, "Hadiseyi yeni olmuş gibi basına vermek doğru değil. Emniyet kayıtlarına göre 2013 yılında ihmal ve istismara uğrayan 3 kızımız var. Son operasyon 16 Ekim'de yapıldı. Bu olayla ilgili 4 kişi tutuklandı. Yıl boyunca benzer suçlardan ise 12 kişi tutuklandı" dedi.
Para karşılığı fuhşa zorlandığı iddia edilen kız çocukları yaşadıklarını mahkemede ve bakanlık müfettişlerine anlattı. İddiaya göre tacize uğrayan kızlardan Z.A. ifadesinde, kurumun yemek işlerini yürüten taşeron şirkette çalışan H.Y.’nin kendisine 3 yıldır dokunarak cinsel tacizde bulunduğunu, 500 lira karşılığında termal bir tesiste cinsel ilişki teklif ettiğini söyledi.
Mağdurlardan N.A. ise H.Y.’nin, cep telefonundan erkeklik organı fotoğrafını göstererek cinsel ilişki teklifinde bulunduğunu ileri sürdü. A.A. ise yurtta cinsel tacize uğradığını, bir bekar evinde S.B. ve onun ağabeyi H.B.'nin kendisine tecavüz ettiğini iddia etti.
'OLAYI BİZ BİLDİRDİK'
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürü Alper Sezer, olayın doğru olduğunu, ancak çete içerisinde kurum çalışanlarının olduğu yönündeki iddiaların doğru olmadığını kaydetti. Olaydan kasım ayında haberdar olduğunu aktaran Sezer, şunları söyledi:
"Geçen yıl göreve geldiğimde kız yetiştirme yurdunun müdür ve müdür yardımcısını benzer iddialar üzerine görevden aldım. Kasım ayında bu kurumu kapatarak adını 'Çocukevleri Koordinasyon Müdürlüğü' olarak değiştirdik. Buradaki çocukları yurda gönderirken mülakat yaparız. Bu mülakatlarda bazı çocuklar, 'Şu evde fuhuş yapılıyor. Korktuğumuz için söylemiyoruz' dedi. Bunun üzerine Vali İrfan Balkanlıoğlu'na bilgi verdik. Vali Bey'in talimatı üzerine polis, aralık ayında operasyon başlattı."
'DIŞARDA TECAVÜZE UĞRADI, BİZE GETİRİLDİ'
Göreve başladığından bu yana yurtta kalan çocuklara tacizden 30 kişinin tutuklandığını, son olayda adı fuhşa karışan kızların yurtta geçici olarak kaldığını belirten Sezer, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Bu çocuklar bize kolluk kuvvetleri tarafından getirildi. Bizde sürekli kalan çocuklar değil. Burada kaldıkları süre içinde fuhşa sürüklenmediler. Getirilen kızlardan birine bir kişi tecavüz ediyor, daha sonra sokağa atıyor. Kolluk güçleri de bu kızı bize getirdi. Bir müddet sonra madde kullandıkları için, kaçarak yine bu tür olaylara bulaşmışlar. Mesele budur. Bahsedilen kızlar ihtisas kurumlarına gönderildi. Önce tedavileri yapılacak. Ne yazık ki bu kızlar önce madde bağımlısı yapılıyor, sonra fuhuş tuzağına düşürülüyor. Ama bunlar koruma altındaki çocuklar değildi. Yani bunların normalde anne ve babaları var. Bizde geçici olarak kalan çocuklardı."
Olayla ilgili bakanlık olarak idari soruşturma başlattıklarını aktaran Sezer, "Adli yönden de olay yargıda. İdari soruşturmanın sonucu belli değil. Bakanlık müfettişlerinin raporları açıklanmadan yurt görevlilerinin suçlanmasını manidar buluyorum. Kızların pazarlanmasına kurum personeli kesinlikle müsaade etmez" dedi. Sezer, olayın ardından fuhuş çetelerinin hedefi haline geldiğini de söyledi.
VALİ BALKANLIOĞLU: TACİZ EDİLEN ÇOCUK 3, TUTUKLU 4
Konuyla ilgili makamında basın toplantısı düzenleyen Vali Balkanlıoğlu, iddialar ve operasyon süreci hakkında bilgi verdi. Olayın sanki yeni olmuş gibi aktarıldığını belirten Vali Balkanlıoğlu, "Yaşı küçük bir kızımız istismara uğramış. İncelediğimizde farklı tarihlerde 3 kızımız bu şekilde istismara uğramış. Bu 3 ay önceki olay. Kız çocuklarını istismar edenlerden 4'ü şu anda tutuklu. Kurum personelinden bu işe müdahil olan yok" dedi.
Yurda dışarıdan hizmet veren bir şirket personeli hakkında şüpheler oluştuğunu kaydeden Vali Balkanlıoğlu, bu kişi hakkında da olaylara karışmış olabileceği ihtimali üzerine savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu söyledi. Soruşturmanın devam ettiğini anlatan Vali Balkanlıoğlu, "En ufak bir şüphe duyulan şahsın dahi burada barındırılmayacağı için işten çıkarıldı. Olay bundan ibaret. Gözbebeği kurumlarımızı karalamak ya da toplum nezdinde gözden düşürmemek lazım" diye konuştu.
OPERASYON 16 EKİM'DE YAPILDI
Kimsesiz çocukların yetiştirme yurtları yerine artık çocuk evlerinde kaldığını vurgulayan Vali Balkanlıoğlu, şunları söyledi:
"Kızlar ayrı, erkekler ayrı kalıyor. 'Anne' diyebilecekleri bir kişinin gözetimindeler. Okula gittikleri zaman 'Şu adreste kalıyoruz' diyebiliyorlar. Afyon'da ailesinin yanında kalırken nasıl sıkıntılar yaşayan çocuklar varsa, kız çocuklar, hatta erkek çocuklar varsa, burada da aynı şekilde sıkıntılar yaşayanlar var. Çocuklarımız asla ihmal edilmiyor. Konuyla ilgili davalar devam ediyor. 3 ay önceki bir hadiseyi yeni olmuş gibi basına vermek doğru değil. Koruma kararı alınanlar evlerde, emniyetin teslim ettiği çocuklar ise rehabilitasyon merkezlerinde kalıyor. 3 kızımızın başına gelen hadise de bir anda olmuş değil, 1 sene boyunca olan bir hadise. Emniyet kayıtlarına göre 2013 yılında ihmal ve istismara uğrayan 3 kızımız var. Son operasyon 16 Ekim'de yapıldı. Bu olayla ilgili 4 kişi tutuklandı. Yıl boyunca benzer suçlardan ise 12 kişi tutuklandı."