TRABZON’da, yıkıntı haldeki Polita Kilisesi civarında izin almadan define bulmak için kazı yapan 2 kişi, jandarma tarafından suçüstü yakalandı. Yaklaşık 30 metre kazılan tünelde aydınlatma, havalandırma ve toprağı dışarı çıkartmak için özel düzenek kurulmuş olması dikkat çekti.
Olay, Çamoba Köyü'nde önceki gün akşam saatlerinde meydana geldi. Devriyeye çıkan Ortahisar İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, yıkıntı haldeki Polita Kilisesi çevresinde yere serilmiş branda parçası ve toprak yığını görmeleri üzerine çalışma başlattı. Jandarma, kilise yakınlarında kazılarak oluşturulmuş bir tünel buldu. Tüneli kazanları bulmak için kilise çevresinde gizlenerek bekleyen jandarma ekipleri akşam saatlerinde tünele gelerek kazıya başlayan 55 yaşındaki Ali T. ile 50 yaşındaki Muammer Y.'yi yakalandı.
Altın bulma umuduyla define avına çıkan 2 kişinin kazı yaptığı 25 metre derinliğindeki tünelden çıkan malzemeler ise şaşkınlık yarattı. Yaklaşık 2 aydır kazı yaptıkları öğrenilen iki kişinin tüneli havalandırmak için plastik bidon içerisine monte edilen vantilatör kullandıkları, beton kırıcı matkap, kazma ve kürekle çalıştıkları, tünelde biriken topağı da borular yardımıyla elektrikli bir düzenekle dışarı çıkarttıkları anlaşıldı. Bu kişilerin kullandıkları düzeneği çalıştırabilmek için yakındaki bir evden kabloyla elektrik getirdikleri, söz konusu eve de yaklaşık 4 bin lira tutarında elektrik faturası geldiği tespit edildi.
'İzinsiz kazı yapmak' suçlamasıyla gözaltına alınan Ali T. ve Muammer Y. haklarında yapılan işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.