ADANA'da, dayısının katiline benzeterek yanlışlıkla 19 yaşındaki Ali Karadeniz'i tabancayla öldürdüğü iddasıyla yargılanan 19 yaşındaki Cumali Doğan ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.
Merkez Yüreğir İlçesi'ne bağlı 19 Mayıs Mahallesi'nde oturan Ferdi Polat, 23 Eylül 2007'de kavga eden komşularını ayırmak isterken, kasığından bıçaklanarak öldürüldü. İddiaya göre, cinayet şüphelisi olarak yakalanıp tutuklanan Halil İbrahim Güneri yargılama sonunda 10 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Güneri, cezasını çekip 'Denetimli Serbestlik Yasası'ndan yararlanarak cezaevinden çıktı.
Dayısının katilinin bir ay önce cezaevinden çıktığını ve kahvede arkadaşlarıyla oyun oynadığını öğrenen Cumali Doğan, 29 Ekim 2012'de, arkadaşı 18 yaşındaki Recep D. ile birlikte kahveye gitti. Doğan, dayısının katili sandığı Ali Karadeniz'e tabancayla 2 el ateş ettikten sonra kaçtı, Karadeniz de kaldırıldığı hastanede öldü. Dayısının intikamını aldığını sanan Cumali Doğan, evlerine gelip, "İbrahim'i vurdum, ölmüş, hemen evi boşaltın" diye bağırdı, ardından kaçarak izini kaybettirdi.
14 GÜN SONRA YALOVA'DA YAKALANDI
Cinayetten 14 gün sonra Yalova'da yakalanan Cumali Doğan hakkında 'kan gütme saikiyle öldürme' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açıldı. Doğan'ı mobiletiyle olay yerine götürdüğü ileri sürülen Recep D. hakkında da 'cinayete iştirak' suçundan aynı ceza istendi. İddianamede, "Şüpheli Cumali Doğan'ın, Ali Karadeniz'i 5 yıl önce bıçaklanarak öldürülen dayısının katil zanlısı Halil İbrahim Güneri'ye benzediği için öldürdüğü, olayın ardından da gittiği evinde 'İbrahim'i vurdum. Evi boşaltın' diye bağırdığı" öne sürüldü.
Adana 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan sanık Cumali Doğan, 'kan gütme saikiyle öldürme' suçlamasını kabul etmedi. Silahın kendisine ait olmadığını ileri süren Doğan, "Olay günü gezerken dayımın katilinin akrabası Ali Karadeniz'le karşılaştım. Yanında İbrahim de vardı. Ali bana 'Burada ne geziyorsun lan' dedi. Ben de ona mahallenin muhtarı sen misin dedim. Aramızda tartışma çıkınca silah çıkardı. Ali yanında bulunan İbrahim'e, 'Bunu vur' dedi. Boğuşma sırasında silah yere düştü. Ancak çekişme esnasında silah bir el ateş almıştı. Silahı yerden alıp bir el de ben ateş ettim. Kaçarken de silahı sulama kanalına attım" dedi.
Ayrıca olay sırasında yalnız olduğunu ileri süren Doğan, "2 gün mezarlıkta saklandım. Sonra şehirlerarası otobüsle Yalova'ya kaçtım. Ben 6-7 yaşında iken babam vefat etti. Bizi dayılarım büyüttü. Dayılarımdan Ferdi Polat, Halil Güneri tarafından 5 yıl önce öldürüldü" diye konuştu.
MAHKEME 'KASTEN ÖLDÜRME' DEDİ
Mahkeme heyeti, olayın 'kasten öldürme' olduğuna hükmederek sanık Cumali Doğan'ı ömür boyu hapis cezasına çarptırdı. 'Ruhsatsız silah bulundurma' suçundan da 2 yıl hapis cezası verildi. Tutukluluk halinin de devamına karar verilen sanığın cezasında artırım ve indirim yapılmadı.
Diğer tutuksuz sanık Recep D. hakkında ise, suçu sabit olmadığı iddiasıyla beraat kararı verildi. MKA(OA/AAA)(FOTOĞRAF)