HAKKARİ'de Dağlıca ve Aktütün karakollarına düzenlenen ve 30 askerin şehit olduğu saldırıların faili ve ayrıca bir uzman çavuşun şehit edilmesi eylemini gerçekleştirdiği iddia edilen PKK'lı İsmet Akın hakkında da Van Cumhuriyet Savcısı, 31 kez ağırlaştırılmış ömür boyu ve bin 338 yıl hapis cezası istemiyle iddianame hazırladı.
Diyarbakır- Mardin karayolunda 13 Şubat 2012 tarihinde içerisinde 150 kilo tuzaklanmış patlayıcı bulunan bir araç, polis tarafından tespit edildi. Takip edildiğini anlayan PKK'lılar aracı bırakarak kaçarken, bölgede geniş çaplı operasyon düzenlendi. Kaçtıktan sonra kırsal alandan Çınar İlçesine bağlı Aktepe Köyü'ne giden ve burada kıstırılan PKK'lılar, operasyon yapan güvenlik güçleriyle çatışmaya girdi. Operasyonda bir PKK'lı öldürülürken, 'Zindan Gilord' kod adlı PKK'lı İsmet Akın, yaralı olarak yakalandı.
ARAŞTIRMALARDA ORTAYA ÇIKTI
1992 yılında örgüte katılan ve çatışmada yaralı olarak yakalanan İsmet Akın, daha sonra çıkarıldığı adli mercilerce tutuklandı. Diyarbakır D Tipi Cezaevi'ne konulan ve hakkında araştırma yapılan İsmet Akın'ın 2007 ve 2008 yılında Hakkari'nin Dağlıca ve Aktütün karakollarına yapılan saldırılara da katıldığı ortaya çıktı. Olayı soruşturan Terörle Mücadele Kanunu 10'uncu Madde ile görevli Van Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği, İsmet Akın'ın katıldığı iddia edilen Dağlıca ve Aktütün saldırılarına ilişkin ayrı bir iddianeme hazırladı. İddianamede 2008 yılında Hakkari'nin Yüksekova İlçesi merkezinde uzaktan kumandalı patlayıcının infilak ettirilmesi ile Jandarma Özel Harekat birliğinde görevli bir uzman çavuşun şehit edilmesi eylemi de yer aldı.
HER ŞEHİT İÇİN BİR KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ ÖMÜRBOYU
Van Cumhuriyet Savcısı'nın hazırladığı iddianamede Dağlıca ve Aktütün saldırılarında şehit olan askerlerin tamamının isimlerine yer verildi. İddianamede Aktütün ve Dağlıca'ya yapılan saldırılarda yaralanan ve kaçırılan askerler de mağdur olarak yer aldı. Cumhuriyet Savcısı, şüpheli İsmet Akın'ın 'Devletin Birliği ve ülke bütünlüğünü bozma', 'Terör örgütü faaliyeti çerçevesinde askeri tesisleri tahrip', 'Terör örgütü faaliyeti çerçevesinde kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme', 'Kasten öldürmeye teşebbüs' ve 'Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarını işlediğini belirtti.
İddianamede şüpheli İsmet Akın hakkında, 'Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma' suçundan bir kez, şehit edilen her asker için ise birer kez olmak üzere 31 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istendi.
Savcı Aktütün, Dağlıca ve Yüksekova'daki patlamada 40 askerin yaralanması ve Dağlıca'da 8 askerin kaçırılması eylemleri nedeniyle de İsmet Akın'ın ayrıca bin 338 yıl ağır hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi. 
İddianamenin Van 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde kabul edilmesinin ardından, İsmet Akın'ın yargılamasına başlandığı bildirildi.