15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilk Zafer Bayramı kutlamasının başkent ayağında çarpıcı görüntüler vardı. Anıtkabir alanına üst rütbeli subaylar bile kimlik kontrolüyle X-Ray cihazından geçirilerek alınırken, çok sayıda özel harekât polisi elleri tetikte görev yaptı. Törenler sırasında Cumhurbaşkanlığı koruma polisleri arasında koyu takım elbiseli türbanlı bir kadın polis de vardı. İlk kez tanksız, topsuz, uçaksız yapılacağı duyurulan Atatürk Kültür Merkezi'ndeki tören geçişi ise platformun çökmesi nedeniyle şehir merkezine alındı.

İLKLER YAŞANDI

30 Ağustos Zafer Bayramı dün yurt genelinde kutlanırken Ankara'daki Anıtkabir törenlerinde ilkler yaşandı. Anıtkabir çevresi ve tören alanlarında güvenlik taramaları sabahın erken saatlerinde başladı. Kapalı alanlar ve şüpheli bölgelerde dedektör köpeklerle bomba araması yapıldı, özel cihazlarla radyoaktif taraması gerçekleştirildi. Geçen yıldan farklı olarak Anıtkabir avlusunda vatandaşların beklediği alana bariyer konuldu. Anıtkabir'e çıkan tüm yollar trafiğe kapatıldı. Üst rütbeli subaylar dahil olmak üzere, garnizondan törene katılan tüm askerler, üniformalı da olsalar kimlik kontrolünden ve X-Ray cihazından geçirilerek Anıtkabir'e alındı. Tören nöbeti tutan Anıtkabir askerleri dışında hiçbir askerin silah taşımasına izin verilmedi.

GEÇEN YIL SİVİL, BU YIL ÖZEL HAREKÂT

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın beraberinde Aslanlı Yol'dan yürüyen protokolün geçişindeki güvenlik önlemleri de geçen yıldan çok farklı oldu. Geçmişte sivil kıyafetli yakın korumaların ölçülü şekilde yürüttüğü koruma görevini bu yıl ellerini tetikten hiç çekmeyen özel harekât polisleri ve CAT timleri teyakkuz halinde yaptı. Anıtkabir'in çatılarında ve riskli gördükleri tüm noktalarda konuşlanan özel harekât polisleri, ağır makineli silahlar, uzun menzilli dürbünler ve keskin nişancı tüfekleriyle güvenlik önlemi aldılar. Bazı özel harekât polisleri, 'anti drone' silahlar ve aksiyon kameraları olarak bilinen 'GoPro' taşıdılar. Anıtkabir çevresindeki zırhlı polis araçları, hava saldırılarına karşı da etkili olan ağır makineli silahla güvenlik önlemi aldı.

PROTOKOLDE OMUZ OMUZA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, kuvvet komutanları ve bakanlar Aslanlı Yol'dan yürüyerek mozoleye çıktı. Geçmiş yılların tersine Kılıçdaroğlu, Erdoğan'a yakın yürümekten kaçınmayınca dörtlü protokolün omuz omuza görüntüsü objektiflere yansıdı. Erdoğan, Yıldırım ve Kılıçdaroğlu, Misakı Milli Kulesi'ne geçerken de sohbet ettiler. Erdoğan, Misak-ı Milli Kulesi'nden çıkarken dışarıda bekleyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile tokalaştı.

SARAY'IN TÜRBANLI KORUMASI

30 Ağustos Zafer Bayramı törenleri sırasında Cumhurbaşkanlığı koruma polisleri arasında koyu takım elbiseli türbanlı bir kadın polis de vardı.



POLİS KEPİ ALTINDA İLK TÜRBAN

30 Ağustos Zafer Bayramı İstanbul'da sabah saat 09.30'da Taksim Meydanı'nda düzenlenen törenle kutlandı. Törene İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu katıldı. Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Kıyafet Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, kadın polislerin türban kullanmasının serbest hale gelmesinin ardından, bir kadın emniyet müdürü törende kepinin altında aynı renk türbanla yer aldı.