Ferit ASLAN/DİYARBAKIR, () - DİYARBAKIR'da, PKK propagandası yapmak suçundan yargılanan ve 10 aylık hapis cezası Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi'nce onanınca geçen cumartesi günü cezaevine konulan 27 yaşındaki Nazan Dikici Opan, dün gece infazın durdurulması kararıyla tahliye edildi. Dün babaları tarafından cezaevine gönderilen 2 ve 4 yaşlarındaki çocuklar, 8 saat kaldıkları cezaevinden anneleri ile birlikte çıktı.
Diyarbakır'da yaşayan Nazan Dikici Opan, Abdullah Öcalan'ın sağlık durumuna dikkat çekmek için yapılan PKK gösterisi ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde düzenlenen mitinge katıldığı gerekçesiyle 2009 yılında 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 'terör örgütü propagandası' yapmak suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Dikici'nin avukatının kararı temyize götürmesi üzerine Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi Dikici'ye verilen 10 aylık hapis cezası onandı. Cezanın onanmasının ardından hakkında yakalama kararı çıkarılan Nazan Dikici, cumartesi günü evinden alınarak cezaevine konuldu. Opan, anneler gününü çocukları 4 yaşındaki Siyabend ve 2 yaşındaki Kendal'dan ayrı cezaevinde geçirdi.
BABA, 2 KÜÇÜK ÇOCUĞUNU CEZAEVİNDEKİ ANNEYE TESLİM ETTİ
Nazan Dikici Opan'ın çocukları Siyabend ile Kendal, dün babaları Metin Opan tarafından Diyarbakır E Tipi Cezaevini götürülerek annelerine teslim edildi. Cezaevini okul diye çocuklarına tanıtan baba, onları cezaevinin içinde annelerine Nazan Dikici Opan'a teslim ederken büyük burukluk yaşadı. Baba Metin Opan, "Zoruma giden çocuklarımı kendi ellerimle cezaevine bırakmak oldu. Ama, çocuklarım annelerinden ayrılmak istemiyorlardı" dedi.
Anne dün çocukları ile cezaevinde 10 aylık cezasını çekmek için buluşurken, avukatı Mehdi Özdemir ise cezanın ertelenmesi ile ilgili hukuki girişimini hızlandırdı. Avukat Mehdi Özdemir'in itirazı sonucu Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi, 2 çocuk annesi Nazan Dikici Opan'ın infazını durdurarak dosyayı kanun yararına bozma istemiyle Adalet Bakanlığı'na gönderdi.
TAHLİYE SEVİNCİ
Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararından sonra anne Nazan Dikici Opan, cezaevinde 8 saat birlikte kaldığı çocukları ile saat 23.00 sıralarında tahliye edildi. Anne'nin tahliye edilmesi ailesini ve çocuklarını sevince boğdu.
Avukat Mehdi Özdemir, bu kararın daha önce verilmesi gereken bir karar olduğunu belirterek, "3'üncü yargı paketinin kapsamında böyle bir karar verilmesi gerekiyordu. Ama, dönemin özel yetkili mahkemeleri bunun düşünce suçu kapsamında kabul etmediler. Burada mağdur olan hasta çocuklardı. Cezaevine girmek durumunda bırakıldılar. Bu mağduriyetin giderilmesi açısından karar bizi mutlu etti" diye konuştu.

FA(GG/COŞ) (FOTOĞRAFLI)