DİYARBAKIR'da boşanmak isteyen ve kendisini aldatmakla suçladığı 36 yaşındaki eşi Canan Tanış'ı, 7 ayrı bıçakla 16 yerinden bıçaklayarak öldüren inşaat işçisi 40 yaşındaki Vedat Tanış'a, 20 yıl hapis cezası veren mahkeme, haksız tahrik hükümlerinin uygulanma nedenini açıkladı. Mahkemenin gerekçeli kararında öldürülen Canan Tanış'ın evlilik birlikteliği içinde sadakat yükümlülüğüne aykırı hareket ettiği belirtildi.
Diyarbakır merkez Bağlar İlçesi Muradiye Mahallesi'ndeki evinde Vedat Tanış, 15 Eylül 2013 günü 4 çocuğunu evden çıkardıktan sonra 16 yıllık eşi Canan Tanış'ı kendisini aldattığı iddiasıyla 7 ayrı bıçakla, 16 yerinden bıçaklayarak öldürdü. Hakkında müebbet hapis cezası istenen Vedat Tanış, 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılama sonucu haksız tahrik indirimi uygulanarak 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
6 AYDA BİN 300'E YAKIN TELEFON GÖRÜŞMESİ
Vedat Tanış'ı 20 yıl hapis cezasına çarptıran mahkeme, gerekçeli kararını da açıkladı. Gerekçeli kararda Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndan gönderilen Canan Tanış ve sevgilisi olduğu iddia edilen Fikret T. arasındaki iletişim tespitine ilişkin bilirkişi raporuna vurgu yapıldı. Bilirkişi raporunda öldürülen Canan Tanış ve sevgilisi olduğu iddia edilen Fikret T. arasında 15 Mart ve cinayetin işlendiği 15 Eylül 2013 tarihleri arasında bin 300'e yakın telefon görüşmesi yapıldığı belirtildi. Raporda Fikret T.'nin 6 ay içinde Canan Tanış'ı 816 kez aradığı, Canan Tanış'ın ise Fikret T.'yı 452 kez aradığı kaydedildi. Bilirkişi raporunda ikili arasında 6 ay içinde 200'den fazla da SMS gönderildiği belirtildi.
Gerekçeli kararda suçun işleniş şeklinin canavarca hisle değil, eziyet kavramına girdiği belirtildi. Sanığın eşini kasten öldürme suçundan cezalandırıldığı belirtilen gerekçeli kararda, "Tüm deliller ve tanık beyanlarına göre maktulenin, sanığın yakın arkadaşı Fikret T. ile duygusal olarak yakınlaştıkları, bu hususun bilirkişi raporundaki çok sayıda telefon görüşmesinden de sabit olduğu anlaşılmıştır. Bu suretle maktulenin evlilik birliği içerisindeki sadakat yükümlülüğüne aykırı hareket ettiği, sanığın resmi eşi ile Fikret T. arasındaki bağı öğrenmesi üzerine olay tarihinde maktuleyi haksız tahrik altında öldürmüş olduğu anlaşıldığından, sanığa verilen cezada üst sınırdan ayrılmadan karar verilmiştir. Haksız tahrik indirimi hükümleri uygulanmıştır" ifadeleri kullanıldı.
YARGITAY'A İTİRAZ
Kararın açıklanmasının ardından sanık Vedat Tanış'ın avukatı Sidar Demiroğlu, Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi'ne temyiz başvurusu yaptı. Temyiz dilekçesinde sanık hakkında kanun hükümlerine aykırı olarak fazla ceza verildiğini iddia eden Demiroğlu, "Sadece basit tahrik miktarı tatbik edilmiş, sanık daha fazla ceza ile mahkum edilmiştir. Tahrikin derecesi bu kadar yoğun olmasına rağmen, bir küfür ya da hakaret sonucunda suç işleyen kişiye verilen indirim miktarının uygulanması haksızlıktır, büyük bir adaletsizliktir" dedi.

FOTOĞRAFLI