CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve ÇHD İstanbul Şubesi Başkanı Taylan Tanay'ın da aralarında bulunduğu 22 avukat hakkında açılan davayı izledi. Duruşmaya verilen arada duruşma salonu önünde basın açıklaması yapan Tanal, "Ceza Kanunu'da ve Anayasamızda derki bir kişi görevini yapıyorsa görevini yaptığı eylemden dolayı yargılanmaması lazım. Çünkü bizim Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin kararları uyarınca da avukatlar üstlendikleri işi acımasız bir şekilde, sert bir şekilde savunmak zorundadır" diye konuştu. Bundan sonraki siyasi davaların, başka avukatların almaması için açılan davanın gözdağı ve tehdit olduğunu savunan Tanal, "Tarihte hep böyle olmuştur. Avukatları hiçkimse yıldıramadı. Yılmayacaktır. Avukatlar görevlerini yapmaya devam edecektir" dedi.
"ASLINDA HÜKÜMETİN İSTİFA ETMESİ LAZIM"
Bakanların istifasına ilişkin Tanal, "Aslında bakanların istifası gecikmiş olan bir istifasıdır. Aslında hükümetin istifa etmesi lazım. 4 tane bakanın kendileri ve çocukları rüşvet ve yolsuzluğa adı bulaşmıştır. Dünyada iktidarın 1/5'ini oluşturan bakanların rüşvet ve yolsuzluğa bulaşmış olan başka bir hükümet bulamazsınız. Bunun dünyada birinciliğini AKP iktidarı birincilikle yine kimseye kaptırmamışlardır. Hükümetin istifası gerekir. Düşünebiliyor musunuz rüşvet ve yolsuzluğu soruşturan polisler görevden alınıyor. Bakanlar, ona yönelik yönetmelikleri düzenliyorlar. Soruşturmayı yapan emniyet mensupları atama yapılıyor. Suç ve suçlunun üstü kapatılıyor. Ve bunların görevden istifa etmesi hiçbir işe de yaramaz. Ve bu açıdan adeta suçun üstü örtülmüştür. Bu soruşturmaya devam edilmiş olsaydı bunun uzantısı olarak basından öğrendiğimiz kadarıyla bir numarası başbakana kadar uzandığı şeklinde beyanatları okuyoruz gazetelerde. Onun için bu rüşvet ve yolsuzluk operasyonun önü tıkatıldı, tıkandı, kapatıldı. Suçun üstü adeta örtüldü" diye konuştu.
"SAVUNMA SANATINI SAVUNMAYA GELDİK"
Öte yandan duruşmaya ara verildiğinde aralarında Pınar Aydınlar'ın da bulunan Sanatçılar Meclisi “Savunma sanatını savunmaya geldik" yazılı pankart açarak basın açıklaması yaptı. Grup adına basın açıklaması yapan İbrahim Karaca açıklamada “Halkı savunan avukatlarımızın yanındayız. Avukatlarımızı serbest bırakın. Savunmaya dokunmayın" dedi. Açıklamanın ardından Grup Yorum elemanları ve grubun eski solistlerinden Hilmi Yarayıcı 'Çav Bella' ve 'Duvarınız Vız Gelir' şarkılarını seslendirdiler.