İZMİR Büyükşehir Belediyesi’ne düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınan, ancak daha sonra hakkında Savcılık tarafından takipsizlik kararı verilmesiyle serbest kalan Grand Plaza eski Genel Müdürü, Herkes İçin Demokrasi Derneği Genel Başkanı ve Çiğli Belediyesi CHP belediye başkan adayı Birol Soylu, İçişleri Bakanlığı aleyhine açtığı tazminat davasını kazandı. Karşıyaka 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi İçişleri Bakanlığı’nın Soylu’ya maddi, manevi kaybı ve dava ücreti dahil toplam 3 bin 274 TL tazminat ödemesine karar verdi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da 397 yılla yargılandığı, 130 sanıklı Büyükşehir davasının başlangıcı olan 2 Mayıs 2011 tarihinde yapılan operasyonda 1 gün gözaltında kalan Birol Soylu, haksız işlemlerden dolayı maddi ve manevi yönden zarara uğradığı iddiasıyla mahkemeye başvurdu. Evinin haksız yere aranmasından, komşuları önünde zora düşürülmekten, gözaltı nedeniyle kamuoyunda hakkında yanlış anlamalara neden olunduğunu belirten Soylu, bir günlük iş kaybının da olduğunu belirterek İçişleri Bakanlığı aleyhine 20 bin TL’lik tazminat davası açtı.
'HAKLILIĞIMIN BELGESİ OLDU'
Karşıyaka 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi bugün yapılan duruşmada davayı karara bağladı. Soylu, duruşma sonrası yaptığı açıklamada şöyle dedi:
"Mahkeme, gözaltı nedeniyle bir gün işe gidemediği için gelir kaybı nedeniyle maaşa göre hesapladığı 74 TL maddi, uğradığı haksızlık nedeniyle 200 TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Ayrıca dava ücreti olan 3 bin TL’yi de İçişleri Bakanlığı bana ödeyecek. Böylece toplamda 3 bin 274 TL ödenmesine karar verildi. Uğradığım haksızlığın telafisi değil ama, kamuoyuna karşı haklılığımın belgesi oldu."