İZMİR Barosu, geçen 2 Eylül'de Bayraklı Adliye girişinde yapılan adli yıl açılış töreninde 'tutuklu avukatlara özgürlük' yazılı pankart açarak slogan atan 18 Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukat hakkında soruşturma açılmasını protesto etti.
İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş, İzmir Adliyesi C Kapısı önünde yaptığı basın açıklamasında, Ekim 2011'de 35, Ocak 2013'te de aralarında ÇHD Genel Başkanı, genel merkez yöneticilerinin bulunduğu 9 avukatın tutuklandığını anımsattı. Hukuki yardım faaliyetinin artık suç olarak nitelenir hale geldiğini söyleyen Pekdaş, “Bu soruşturma, yargılama ve mesleki faaliyet nedeniyle tutuklanmalar, yurt içi ve yurt dışında büyük tepki uyandırdı. Tepki gösterenlerin başında da biz avukatların gelmesi işin tabiatı gereği ve en doğalıdır. Bizden istenen susmamız, alışmamız, meslektaşlarımızı unutmamız ise bunun mümkün olmadığı bilinmelidir” dedi.
İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde avukatların zor kullanılarak yaka paça göz altına alındığını, ÇHD yöneticisi ve üyesi avukatların tutuklanması sürecinde destek olmak için Çağlayan Adliyesi’nde bulunan Yargıçlar Sendikası Genel Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu hakkında soruşturma başlatıldığını dile getiren Pekdaş, “Son olarak, İzmir Adliyesi'nde yapılan adli yıl açılış töreninde savunmaya yönelik saldırılara ve tutuklu avukatlara dikkat çekmek amacıyla slogan atan meslektaşlarımızdan 18'i hakkında soruşturma başlatıldı. Onlarca meslektaşımızın mesleki faaliyetleri nedeniyle maruz bırakıldığı hukuk dışı uygulamalara karşı tavır almak ve tutuklu meslektaşlarımızla dayanışma içinde olmak görev ve sorumluluğumuzdur” dedi.
İzmir Barosu olarak 24-26 Aralık tarihleri arasında Silivri Cezaevi Yerleşkesi'nde yapılacak olan 9'u tutuklu 22 avukatın yargılanacağı davaya katılacaklarını duyuran Pekdaş, meslektaşlarını tutuklu meslektaşlarıyla dayanışmaya davet etti.
Basın açıklamasının ardından avukatlar soruşturmayı alkışlar ve sloganlarla protesto edip dağıldı.