TUNCELİ'nin Çemikgezek İlçesi'nde Tağar Çayı üzerinde yapımı kararlaştırılan HES'e karşı ilçe halkı birlikte mücadele kararı aldı. Yaklaşık 4 bin kişi 2 kilometre yürüyerek HES'i protesto ederken, bunu yaptırmayacaklarını söylediler.
Tunceli'nin yaklaşık 3 bin nüfuslu Çemikgezek İlçesi'nde, Tağar Çayı üzerinde yapım kararı alınan HES'e karşı protesto gösterisi yapıldı. İlçede esnaf kepenklerini kapattıktan sonra aralarında kadın, çocuk yaşlı, Kore ve Kıbrıs gazilerinin de yer aldığı protestocular kol kola vererek, HES'i protesto yürüyüşü düzenledi. Yürüyüşe Ak Parti, CHP ve BDP, MHP ve BDP'li yöneticilerin yanı sıra çevre köylerden de destek vermesiyle protestocu sayısı yaklaşık 4 bin oldu.
Tağar Çayı kıyısından başlayan ve sık sık HES karşıtı sloganların atıldığı 2 kilometrelik yürüyüşün ardından ilçe merkezine gelen protestocular adına, HES'e Karşı Mücadele Platformu sözcüsü Hakan Gökalp konuştu. Tağar Çayı'nın Çemişgezek'in yaşam kaynağı olduğunu, kimsenin bu yaşam kaynaklarını kurutmasına asla izin vermeyeceklerini belirten Gökalp, ilçenin 6 bin yıllık tarihinin HES yapımıyla yok olacağını savundu. Gökalp, şöyle dedi:
"Tağar Çayı kenarı yöremizde kutsal sayılan dağ keçilerinin yaşam alanıdır. Onlar mahalle aralarında, bahçelerde dolaşarak besleniyor ve günlük hayatımızın bir parçası olmaya devam ediyorlar. HES dünyada eşi olmayan bu zenginliğin yok olması, dağ keçilerinin bu bölgeye terk etmesi demektir. Dünyada nesli koruma altında alınan su samurları, ilçemizin sembolü olan kınalı keklikler, Tağar'a has balık türleri ve sadece burada yetişen endemik bitki türleri HES'le birlikte yok olup gidecektir. Bu iş her yönüyle, tarihe, doğaya ve Çemişgezek'e yapılacak bir zulümdür, bir katliamdır. Tağar Çayı Çemişgezek'in yaşam kaynağıdır. Tağar akmazsa burada yaşam anlamsız olur ve bizim için yaşam biter. Burada HES yapılmasına izin veren yetkililere sesleniyoruz. Şirket yetkililerinin haksız, hukuksuz davranışları Çemişgezek halkını germektedir. Çemişgezekliler, AK Partilisi, CHP'lisi, MHP'lisi, BDP'lisi, Alevi’si, Sünni’si, Kürt’ü, Türk’ü, Şavaklısıyla HES'e karşı bir aradadır, kenetlenmiştir HES karşısında. Çünkü, Tağar hepimizindir, Tağar bizim can suyumuzdur.Tağar için mücadele etmek bizim için onurdur. Çemşgezek'i mücadelemizle düğün, bayram yerine çevireceğiz."
İlçe halkından Sultan Yıldız ise başındaki tülbendini yere atarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan HES'in yapılmasını durdurmasını istedi. Öznur Köse ise, "Yıllardır terör bile bizi bölemedi ayıramadı, hiçbir güç bölemedi bizi kardeşliğimizi. Biz birlik içindeyiz, cebi dolu baronlar bizi duysunlar biz burada HES yaptırmayız. Yetkililere sesleniyorum, IŞİD nasıl dünya için bir tehlike ise bizim içinde HES öyledir. Bu derece tehlikelidir. yani bizim için HES eşittir IŞİD'tir" dedi.
Protesto yürüyüşüne katılanlar daha sonra davul zurnalar eşliğinde halaylar çekerek olaysız dağıldı.

FOTOĞRAFLI