Serpil KIRKESER / İSTANBUL, ()  İSTANBUL'da 2009 ve 2011'de 4 Çeçen'in öldürülmesine ilişkin Temur Makhauri, Alexander Zharkov ve Nadim Ayupov'un 'Tasarlayarak kasten adam öldürmek' suçundan yargılanmalarına başlandı. Tanıkların dinlenmesine ve Temur Makhauri'nin tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti duruşmayı 21 Nisan 2014 tarihine erteledi.Öte yandan Ali Osaev'in ölüme gidiş anı bir işyerinin güvenlik kamerasına yansıdı.

Bakırköy Adalet Sarayı'nda bulunan Bakırköy 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmaya haklarında ağırlaştırılmış müebbet hapis istenen tutuklu Temur Makhauri hazır bulunurken, firari sanıklar Alexander Zharkov ve Nadim Ayupov duruşmaya katılmadı. Mahkeme Başkanı İlhami Yılmaz, iddianamenin tutuklu sanık Temur Makhauri'ye tebliğ edildiğini ve Rusya Adli Makamlarına yazılan yazıya cevabın gelmediğinin görüldüğünü belirtti. Mahkeme Başkanı Yılmaz, 18 sayfalık iddianameyi okudu, Rusça tercüman İlhami Habip de sanık Temur Makhauri'ye tercüme etti .

TUTUKLU SANIĞIN KİMLİK TESPİTİ YAPILDI
Duruşmada kimlik tespiti yapılan Temur Makhauri, evli, 2 çocuğu olduğunu, mesleği olmadığını, Çeçen asıllı Gürcistan vatandaşı olduğunu, Türkiye'de gecici ya da daimi adresi olmadığını söyledi.
Tercüman aracılığıyla savunma yapan Temur Makhauri suçlamaları reddetti. 26 Şubat 2009 günü saat 22.19'da susturucu takılmış silahla maktul Ali Osaev'in başına 3 el ateş ederek öldürdüğü iddia edilen Temur Makhauri savunmasında özetle şunları söyledi:

"O tarihte ben Türkiye'de değildim. Ali Osaev benim yakın dostum ve akrabamdı. Ali Osaev'in öldürüldüğünü duyduğumda gecenin ertesi sabahı Tiflis'ten Türkiye'ye geldim. Uçaktan indiğimde polisler beni hemen yakaladı. Pasaport kontrolüne bile fırsat kalmadı. Sivil polisler beni uçaktan iner inmez aldılar. Hemen bir odaya götürdüler. Bana "Kimsin, nereye gidiyorsun" diye sormadı. "Paran var mı?" diye sordular. Param yoktu. Orada akşama kadar kaldım. Akşam olunca bir polis biletle yanıma geldi. Beni uçağa bindirip geri gönderdiler. Olay bundan ibarettir. Ali Osaev'in bana vefat ettiğini söylediklerinde cenaze kalkmamıştı. Ancak cenazeye bile katılamadım. Söylenenler doğru değil."

"BEN ÖLDÜRMEDİM"
"Hayatımda hiçbir zaman Çeçenlere veya bir müslümana zararım dokunmadı" diyen Temur Makhauri , "Ben Ruslara karşı savaştığım için Ruslar beni takibe aldılar. Gürcistan'a gidip Temur Makhauri adını aldım. Çeçenistan'daki adım Ali Dubaev'dir. Ruslar Papaskiri da benim Rusya dışında kullandığım üçüncü adımdır. Çevremdekiler bana 'Zona' diye hitap ederler. Ben öldürmedim" diye konuştu.

Tanıkların dinlenmesine ve Temur Makhauri'nin tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti duruşmayı 21 Nisan 2014 tarihine erteledi. Davanın öncesinde, İMKANDER, Müslüman Anadolu Gençliği ve Kafkas Çeçen Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği basın açıklaması yaparak Çeçen suikastlarini protesto etti.

GÜVENLİK KAMERASINDA
Öte yandan, Türkiye'deki Çeçenlerin lideri Ali Osaev'in ölüme gidiş anı bir işyerinin güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde Temur Makhauri'nin Ali Osaev'i takip ederken, Temur Makhauri'nin kaçarken kullanmış olduğu kısa namlulu silahı montunun altına sakladığı ve kaçtığı görülüyor.

İDDİANAME
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 18 sayfalık iddianamede, maktüller Ali Osaev, Zaurbek Amriev, Rustam Altemirov ve Berg-Khazh Musaev'in isimleri yer aldı. Zara Borchashvili, Khadizhat Shaıpova'nın mağdur olduğu belirtilen iddianamede, Yakha Osaeva ise müşteki olarak iddianamedeki yerini aldı. Rusya'nın kendisine bağlı Çeçenya Cumhuriyeti ile savaş sebebiyle değişik ülkelere kaçıp sığınan tüm muhalif çeçenlerle olduğu gibi Türkiye'de yaşayan çeçen gruplar ile savaş halinde olduğunun bilindiği anlatılan iddianamede, soruşturmada bu konularla ilgili iki ayrı olayın bulunduğunu anlattı. İddianamede birinci olay olarak 26 Şubat 2009 tarihinde Rusya'ya ve ona bağlı Çeçen Cumhuriyeti'ne muhalif olan çeçen direnişçiler tarafından kurulan ve merkezi Kafkas İslam Emirliğinin İstanbul temsilcisi olan Ali Osaev'in Zeytinburnu'nda silah ile vurdurularak öldürülmesi olayı olduğu belirtildi. Savcı ,16 Eylül 2011'de Zeytinburnu'nda Kafkas İslam Emirliği'nin İstanbul'daki temsilcisi Berg-Khazh Musaev ile koruması ve yardımcısı Rüstem Altemirov ve Zaurbek Amriev'in öldürülmeleri olayının ise ikinci olay olduğunu ifade etti. İddianamede, şüpheli Temur Makhauri'nin 26 Şubat 2009 günü saat 22.19'da susturucu takılmış silahla maktul Ali Osaev'in başına 3 el ateş ederek vurmak suretiyla öldürdüğünü anlattı. Rus uyruklu şüpheliler Nadim Ayupov ile Alexander Zharkov'un birlikte önceden istanbul'a gelerek, araç kiraladıkları, defalarca Zeytinburnu civarında dolaştıkları, muhalif çeçenlerin yakınlarına gelen yardımları dağıtmak ve organize etmekle görevli Berg-Khazh Musaev, Rustam Altemirov ve Zaurbek Amriev'i öldürmek için plan yaptıkları, kiraladıkları araçla maktüllerin yanlarına yaklaşıp silahla ateş ederek üçünüde olay yerinde öldürdükleri ve ortadan kayboldukları kaydedildi. İddianamede Temur Makhauri , Alexander Zharkov ve Nadim Ayupov'un "tasarlayarak adam öldürmek" suçundan ayrı ayrı ağırlaşırılmış müebbetle cezalandırılması talep edildi.

SK (MK) (FOTOĞRAF)