Burak GEZEN- Ersan KÜÇÜKKURU/ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE'de Gezi Parkı eylemlerine destek vermek için düzenlenen yürüyüşlere katıldıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan 25 kişinin yargılanmasına başlandı. Yargılananlar arasında bir profesör ve bir doktor da yer aldı.
İstanbul'daki Gezi Parkı olayları sonrasında Türkiye geneline yayılan protesto gösterilerine Çanakkale'de katıldıkları polis tarafından tespit edilip, haklarında dava açılan 25 kişinin tutuksuz olarak yargılanmasına başlandı. Çanakkale 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davada, aralarında Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Prof.Dr. Telat Koç, Çanakkale Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. İlhan Pirinçciler'in de bulunduğu sanıklar hakkında, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet ve hakaret suçlarından 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezaları istendi. Duruşmaya sanıklardan 20'si katılırken, adliyeye gelişleri sırasında çevik kuvvet güvenlik önlemi aldı. Duruşma, sanıkların ifadelerinin alınmasının ardından ertelendi.
"SANIKLAR ANAYASAL HAKKINI KULLANDI"
Duruşma çıkışında bir açıklama yapan sanık avukatlarından Muharrem Erkek, "Bu dava bizce ifade özgürlüğüne ve demokrasiye karşı açılmış bir dava. Çanakkale'de binlerce insan eylemlere katıldı ve son derece demokratik ve barışçıl eylemlerdi" dedi.
Duruşma öncesi adliye yakınındaki Dr. Mümtaz Pirinçciler Meydanı'nda, Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan'ın da destek verdiği bir basın açıklaması yapıldı. Sanıklardan Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Prof. Dr. Telat Koç, "Bir ülkenin güvenlik kuvvetleri halkını korumak için maaş alırken, halkı öldürüyorsa, vuruyorsa hedef göstererek ve onlardan sorumlu yetkililer de 'bu güvenlik kuvvetleri nasıl sabrediyor' diyorsa ve ben hala susuyorsam, tepki göstermiyorsam, utanıyorum" diyerek tepkisini dile getirdi.
Kalabalık, açıklamlanın ardında 'Bu daha başlangıç mücadeleye devam' sloganlarıyla, sanıklara destek verdi.

BG,EK (AÖ/AAA)(FOTOĞRAFlı)