İZMİR’in Konak İlçesi’nde oturan Turgay Keskin, çakmak almak için girdiğini söylediği büfeye polis tarafından düzenlenen kaçak sigara baskınında 3 şüpheli ile birlikte Emniyet'e götürüldü, tanık olarak ifadesinin alınacağını düşünürken kendini cezaevinde buldu. Müvekkilinin suçla bir ilgisinin bulunmadığını belirten avukatı Ahmet Seyit Akyüz’ün çabaları sonucu Turgay Keskin, 20 gün sonra özgürlüğüne kavuştu.
Olay, geçen 11 Eylül’de Dicle Caddesi, numara 13’te bulunan büfede meydana geldi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerden temin edilen kaçak sigaraların piyasaya sürüleciği ihbarı doğrultusunda çalışma yapan İzmir Emniyet Müdürlüğü ekipleri, büfenin çevresinde önlem aldı. Gelen bir araçtan işyerine koli taşınmaya başlanması üzerine baskın yapıldı. Baskında işyeri sahibi M.Ç., S.V. ve M.D. ile büfeye çakmak almaya girdiğini iddia eden Turgay Keskin gözaltına alınıp, Emniyet'e götürüldü. Ekipler, işyerinde piyasaya değeri 25 bin lira olan 2 bin 200 karton (toplam 22 bin paket) kaçak sigara ele geçirdi. Dört kişi, işlemlerin ardından sevk edildikleri adliyede çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.
Tutuklanan Turgay Keskin ifadesinde, "Kavede dört arakadaşımla oyun oynadım. Evime giderken, çakmağımın olmadığını farkettim. Çakmak almak için büfeye girdim. Çakmağı alıp dışarı çıkmak üzereyken polis baskın yaptı. Sen de gel tanık olacaksın' diyerek beni karakola götürdüler. Benim olayla bir ilgim olmadığını söyledim. Diğer üç kişiyi hiç tanımam" dedi. Diğer üç sanık da ifadelerinde, Turgay Keskin’i tanımadıklarını belirtti. Buna rağmen Turgay Keskin, tutuklandı.
Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı Kazım Yıldız, dört sanık hakkında '5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na aykırılık' suçundan, 4.5 ile 7 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açtı.
Turgay Keskin’in avukatı Seyit Ahmet Akyüz, davaya bakacak İzmir 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’ne dilekçe verdi. Akyüz, dilekçesinde, "Müvekkilim Turgay Keskin’in tutuklanmasını gerektiren basit suç süphesi dahi yoktur. Evine gitmek için dışarı çıktığında, çakmağı olmadığını farkedip dükkana çakmak almaya girmiştir. Müvekillimin uzaktan yakından bu olayla bir ilgisi yoktur. Tanık olarak emniyete götürülmüş, sonrasında sanık olarak tutuklanıp, cezaevine konuşmuştur. Diğer sanıklar kendisini tanımadıklarını, çakmak almak için geldiğini söylüyor. Diğer sanıklarla bağlantısı olduğuna ve tanıştığına dair hiçbir delil yoktur. Tutulan polis tutanağı da ayrı bir trajedi. Dört kişinin kolileri dışarıya taşıdığı, bu sırada araç ile bir kişinin daha geldiği belirtilmekte. Tutanağa göre olay yerinde koli taşıma işinde beş kişi bulunmaktadır. Ancak her nasılsa gözaltına alınan 4 kişi vardır. Tesadüfen olay yerinde bulunan, kaçak sigaralar ile uzaktan yakından alakası olmayan, tanık olarak götürülüp tutuklanan müvekilimin serbest bırakılmasını istiyorum" dedi.
Dosya üzerinden inceleme yapan İzmir 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Ali Mithat Özçakmaktaş, avukat Seyit Ahmet Akyüz’ün talebini yerinde görüp, 20 gün tutuklu kalan Turgay Keskin’in tahliyesine karar verdi.
Özgürlüğüne kavuşan Turgay Keskin, yanına geldiği avukatı Seyit Ahmet Akyüz’e teşekkür etti. Yapılan ilk duruşmada, diğer üç sanığın tutukluluğunun devamına karar verildi.