İZMİR Konak'ta, çakmak almak için girdiği büfeye, sigara kaçakçılığı yapıldığı gerekçesiyle polis tarafından düzenlenen baskında gözaltına alınıp tutuklanan, avukatının itirazı sonucu 20 gün sonra tahliye edilen Turgay Keskin, yargılama sonunda beraat etti. Tutuklu yargılanan diğer 3 sanıktan 2'si 6'şar yıl, diğeri de 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Olay geçen 11 Eylül’de, Dicle Caddesi, numara 13’te bulunan büfede meydana geldi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerden temin edilen kaçak sigaraların piyasaya sürüleceği ihbarı doğrultusunda çalışma yapan İzmir polisi, şüphelenilen yerlerden olan büfenin çevresinde önlem aldı. Glen bir araçtan işyerine koli taşınmaya başlanması üzerine baskın yapıldı. Baskında işyeri sahibi M.Ç. ile S.V., M.D.'nin yanı sıra, büfeye çakmak almaya girdiğini iddia eden Turgay Keskin gözaltına alınıp, Emniyet'e götürüldü. Ekipler, işyerinde piyasaya değeri 25 bin lira olan 22 bin paket kaçak sigara ele geçirdi. 4 şüpheli, işlemlerin ardından sevk edildikleri adliyede mahkemece tutuklandı.
'ÇAKMAK ALMAYA GİRDİM'
Tutuklanan Turgay Keskin ifadesinde, "Kavede 4 arkadaşımla oyun oynadım. Evime giderken, çakmağımın olmadığını farkettim. Çakmak almak için büfeye girdim. Çakmağı alıp dışarı çıkarken, polis baskın yaptı. 'Sen de gel tanık olacaksın' diyerek beni de karakola götürdüler. Benim olayla bir ilgim olmadığını söyledim. Diğer 3 kişiyi hiç tanımam" dedi. Diğer 3 sanık da ifadelerinde, Turgay Keskin’i tanımadıklarını belirtti. Buna rağmen Turgay Keskin, tutuklandı.
Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı Kazım Yıldız, 4 sanık hakkında '5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na aykırılık' suçundan, 4.5 ile 7 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açtı.
AVUKAT İTİRAZ ETTİ
Turgay Keskin’in avukatı Seyit Ahmet Akyüz, davaya bakacak İzmir 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’ne dilekçe verdi. Akyüz, dilekçesinde, "Müvekkilim Turgay Keskin’in tutuklanmasını gerektiren basit suç süphesi dahi yoktur. Evine gitmek için dışarı çıktığında, çakmağı olmadığını farkedip dükkana çakmak almaya girmiştir. Müvekillimin uzaktan yakından bu olayla bir ilgisi yoktur. Tanık olarak emniyete götürülmüş, sonrasında sanık olarak tutuklanıp, cezaevine konuşmuştur. Diğer sanıklar kendisini tanımadıklarını, çakmak almak için geldiğini söylüyor. Diğer sanıklarla bağlantısı olduğuna ve tanıştığına dair hiçbir delil yoktur. Tutulan polis tutanağı da ayrı bir trajedi. Dört kişinin kolileri dışarıya taşıdığı, bu sırada araç ile bir kişinin daha geldiği belirtilmekte. Tutanağa göre olay yerinde koli taşıma işinde beş kişi bulunmaktadır. Ancak her nasılsa gözaltına alınan 4 kişi vardır. Tesadüfen olay yerinde bulunan, kaçak sigaralar ile uzaktan yakından alakası olmayan, tanık olarak götürülüp tutuklanan müvekilimin serbest bırakılmasını istiyorum" dedi.
Dosya üzerinden inceleme yapan Hakim Ali Mithat Özçakmaktaş, talebi yerinde görüp, 20 gün tutuklu kalan Turgay Keskin’in tahliyesine karar verdi.
TAHLİYEDEN SONRA BERAAT
İzmir 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci duruşmasına tutuklu yargılanan M.Ç., S.V. ve M.D. ile daha önce tahliye edilen Turgay Keskin, avukatlar Seyit Ahmet Akyüz ve Canan Uçar katıldı. Avukatlar tutuklu olan sanıkların tahliyelerini ve hepsinin beraatlerini talep etti. Hakim Ali Mithat Özçakmaktaş, sanıklar S.V. ile M.D.'yi 6'şar yıl hapis ve 15'er bin lira adli para cezasına, M.Ç.'yi de 5 yıl hapis ve 12 bin 500 lira adli para cezasına çarptırdı.
Hakim Özçakmaktaş, tutuksuz sanık Turgay Keskin'in ise beraatine karar verdi. Tutuklu kaldığı günler için maddi ve manevi her türlü zararının karşılanmasını devletten isteyebileciğini belirterek davayı bitirdi. Ceza alan sanıkların avukatları kararı temyiz edeceklerini söyledi.