Teslime TOSUN- Akif ARICI/ANTALYA, () - ANTALYA'da, 6 yıl önce 'dur' ihtarına uymadığı gerekçesiyle 18 yaşındaki Çağdaş Gemik'i tabancayla ateş ederek ölümüne neden olan polis memuru Mehmet Ergin, Yargıtay'ın 10 yıl hapis cezasını az bulmasından sonra yeniden yargılandığı yerel mahkeme tarafından 13 yıl 4 ay hapse mahkum edildi.
Polis memuru Mehmet Ergin, 28 Ekim 2008 günü motosikletle devriye görevindeyken 'dur' ihtarına uymayan ve motosikletle kaçan 18 yaşındaki Çağdaş Gemik'i ensesinden tek kurşunla vurup öldürdü. Gemik'in ölümüyle ilgili Antalya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Mehmet Ergin'e 16 yıl 8 ay hapis cezası verdi. Temyiz sonucunda Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, suçun niteliğinde yanılgıya düşüldüğü gerekçesiyle kararı bozdu, sanığın 'yaralama sonucu ölüme neden olmak' suçundan yargılanması gerektiğine hükmetti.
Bozma kararının ardından yerel mahkeme, Ergin hakkında verdiği 'olası kastla adam öldürme' kararında direndi. Mahkeme, Yargıtay'ın 'sanığın kaçan maktulü durdurmak için hayati bölgelerini hedef alarak ateş ettiğini gösteren kesin ve yeterli kanıt bulunamadığı şeklindeki' gerekçesini kabul etmenin mümkün olmadığını belirtti.
Direnme kararının ardından dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun gündemine geldi. Dosyayı inceleyen Kurul, yerel mahkemenin polis memuru Ergin'e 'olası kastla adam öldürme' suçundan verdiği hapis cezasını bozdu. İkinci kez bozulan ve 2012 yılının Aralık ayında davayı tekrar görüşen yerel mahkeme, 'suçun işleniş biçimi ve suç işlemede kullanılan araç ve yöntemleri' göz önünde bulundurarak, bu kez 'yaralama sonucu ölüme neden olmak' suçundan alt sınırdan sanığın 12 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi. Sanığın mahkemedeki olumlu hal ve tavrı nedeniyle ceza 10 yıla düşürüldü. Ergin, hapiste geçirdiği süre göz önüne alınarak tahliye edildi.
Yeniden temyiz süreci başlayan davada aynı daire, bu kez eksik ceza tayini nedeniyle yerel mahkemenin kararını bozdu. 17 Şubat'ta yayımlanan Yargıtay ilamında Gemik'in kaçmasının suç teşkil etmediği, polise yönelik herhangi bir direnme eylemi içinde bulunmadığı, Gemik'in açık kimlik ve adres bilgilerine her an ulaşılabilmesinin olanaklı olduğu, aynı zamanda motosikletin telsiz irtibatıyla durdurulabilme olasılığının bulunduğu gerekçeleriyle yakalanmasının mümkün olduğu belirtildi.
Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu uyarınca polisin silah kullanmasını gerektirecek bir durum bulunmadığını belirten Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, Türk Ceza Kanunu'nun 'kasten yaralamayı' düzenleyen 87'nci maddesi uyarınca alt sınırdan değil, üst sınır 16 yıldan ceza uygulanması gerektiğini belirterek, yerel mahkemenin kararını yeniden bozdu.
DURUŞMAYA ANNESİ GELMEDİ
Antalya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün öğleden sonra yapılan duruşmaya, tutuksuz yargılanan polis memuru Mehmet Ergin, yaşamını sürdürdüğü Burdur'un Bucak İlçesi'deki Asliye Ceza Mahkemesi'den 3G yöntemiyle duruşmaya katıldı. Duruşmada Ergin'in avukatı Süleyman Çalıkuşu, ölen Çağdaş Gemik'in babası Haşim Gemik ve yakınları hazır bulunurken, annesi Sevgi Efe gelmedi.
HALK CEPHESİ SLOGAN ATTI
Duruşma öncesinden adliye önünde Çağdaş Gemik'in fotoğrafı baskılı tişörtleri giyen Antalya Halk Cephesi üyeleri, Gemik'in ailesi, yakınları ve bazı avukatlar basın açıklaması yaptı. 'Katil polis cezalandırılsın' sloganı atan Antalya Halk Cephesi üyeleri, basın açıklamasında, "Bizler Çağdaş Gemik'ten Berkin Elvan'a Hasan Ferit Gedik'ten Haziran şehitlerine kadar tüm evlatlarımızın yanındayız. Bizim çocuklarımız kendi çıkarları için ülkelerini soymadılar, arsızlık, hırsızlık yapmadılar, başkalarının canına kıymadılar. Onlar masumken, canlarına kastetdiniz. Onlarla birlikte tüm halkın ömrünü çaldınız. Bizler de onların hesapları görülene kadar adalet için, özgür ve bağımsız bir ülke için mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz" denildi.
SAVCI MÜTALAASINI VERDİ
Mahkeme savcısı Recai Köylüoğlu, mütalaasında, "Mehmet Ergin'in olay subuta erdiği zaman Önleyici Hizmetler Şubesi'nde yunus polis memuru olarak görev yapmaktadır. Maktulle bir tanışıklığı veya bir husumeti yoktur. Hareketin niteliği durdurmaya yönelik olsa da kasten yaralama olarak olsa da sonucu itibariyle yaralamanın ağırlaştırılmış olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu nedenlerle sanIğın eylemine uyan ağırlaştırılmış kasten yaralama suçundan ceza verilmesine karar verilsin" dedi.
AVUKATI: ISRAR EDİLSİN
Mahkeme Başkanı Mehmet Kesmen ise Ergin'e görüntülü yapılan duruşmada son sözünü sordu. Ergin, "Bir diyeceğim yok efendim. Daha önceki ifadelerim geçerlidir" dedi. Avukatı Süleyman Çalıkuşu ise "Bozma kararı usule uygun değildir. Yargıtay bozma gerekçesini açıklar, ancak mahkemeye 16 yıl üst sınırdan ceza vereceksin demesi karşılaştığımız bir durum değildir. Yargıtay'ın bozma kararına uyulmasın, önceki verilen kararda ısrar edilsin" diye konuştu.
YURTDIŞI YASAĞI SÜRÜYOR
Yaklaşık 10 dakika süren bir aranın ardından karar açıklandı. Mahkeme, Yargıtay'ın bozma kararına uyarak, polis memuru Mehmet Ergin'i 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçunun üst sınırından 16 yıl hapis cezasına çarptırdı, ardından bu cezasını takdir yetkisini kullanarak 13 yıl 4 ay hapis cezasına düşürdü. Tutuksuz Mehmet Ergin hakkındaki yurt dışı yasağının ise sürmesine karar verildi.
TEKRAR TEMYİZE GİDECEK
Gemik ailesinin avukatlarından Hakan Evcin, karar sonrasında yaptığı değerlendirmede cezayı az bulduklarını açıkladı. Evcin, “Bir gencin ölümü için 13 yıl 4 ay çok az bir cezadır. Adalet bu değildir. Mahkeme bize göre katil olan kişinin çok iyi halini görerek indirim yaptı. (Yine aynı durumda kalsam, yine aynısını yaparım) diyen polis memuruna indirim yaptı. Suçtan pişman olmayan kişiye indirim yapılmaz. Bu nedenle adaletli değildir. Kararı temyiz edeceğiz" dedi.

FOTOĞRAFLI