ÖZEL yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, bürokratları, sendikacılar ile bazı işadamlarının yargılandığı dava ilk kez İzmir 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme heyeti, ek bilirkişi raporu hazırlanması isteğiyle duruşmayı 2 Eylül tarihine erteledi.
Özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından daha önce özel yekili İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi görülen İzmir Büyükşehir Belediyesi davasında ilk kez İzmir 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde duruşma yapıldı. 397 yıl hapis cezası istenen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve tutuksuz yargılanan belediye bürokratları, çalışanları, sendikacılar ve özel şirket yetkililerinden oluşan 129 sanıklı davayı DİSK Genel Başkanı Kani Beko da izledi.
Savcı Berkant Karakaya, daha önce İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ne Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Reklamcılar Derneği üyelerinden oluşan bilirkişi heyetinin Büyükşehir Belediyesi lehine verdiği İZBAN Tanıtım filmi raporuyla ilgili yeni mütalada bulundu. Savcı, "Bilirkişi raporunu incelenmesi sonucunda bilirkişi tarafından talep edilen üç maddesel eksikliğin tamamlanması ve ayrıca bu raporun devamını düzenleyen sonuç ve genel kanı kısmında yeralan bazı hususlar bilirkişi genel kanaati olmakla birlikte adli tahkikat, soruşturmanın genişletilmesi mahiyeti taşıdıkları için bu bölümde yeralan iki bendteki (6 va 9'uncu bentler) eksikliklerin sanıklar ve İzmir Büyükşehir Belediye başkanlığına sorulmasına, tamamlandıktan sonra da sadece bu hususta tekrar bilirkişi raporu alınmasını talep ederiz" dedi.
Sanık avukatlarının büyük çoğunluğu İZBAN tanıtım filmi bilirkişi raporunu inceleyemedikleri için ek süre talep etti. Öte yandan bazı avukatlar hazırlık aşamasındaki bilirkişi raporlarının hukukiliği aşan yorumlar içerdiğini önesürerek hazırlık aşamasındaki bilirkişi raporlarının yok hükmünde sayılmasını veya bu konularla ilgili yeni rapor alınmasını talep etti. Sanık avukatları ayrıca 6526 yasayla özel yetkili mahkemede bugüne kadar görülen davanın aslında asliye veya sulh ceza mahkemelerinde görülmesi gerektiğini, İzmir 7. Ağır Ceza Mahkemesine de yanlışlıkla gönderildiğini düşündüklerini belirterek mahkemenin görevsizlik kararı vermesini talep etti.
Savcı Karakaya ise bu taleplerle ilgili olarak “Takdir mahkemeye ait olmakla birlikte cebir, tehdit ve örgütle ilgili suçlama olduğundan dolayı mahkememiz görevlidir. Bilirkişi raporlarıyla ilgili talepte ise hazırlık soruşturması raporlarını denetleme amaçlı bilirkişi raporları istenmiştir. Bunların bir kısmı sanıklar lehinedir. Verilerin sağlıklı değerlendirilmesi kapsamında ek bilirkişi raporu alınmasıyla, hazırlık aşaması bilirkişi raporlarını yok sayılması talebinin reddi gerekir" dedi.
Mahkeme Hakimi Menderes Yılmaz, kısa bir aradan sonra kararı açıkladı. Bilirkişi raporlarının incelenmesi ve avukatların karşı beyan hazırlaması için ek süre verilmesine, dosya hakkında görevsizlik kararı verilmesi talebinin dosya kapsamına göre reddine, bilirkişi raporlarının yok sayılması yönündeki talebin bilirkişi raporlarına karşı tüm beyanlar alındıktan sonra karar verilmesine hükmetti. Savcının bilirkişi raporunun bazı maddeleriyle ilgili yeni rapor alınmasıyla ilgili ise bir karar vermedi. Hakim Yılmaz, davayı 2 Eylül tarihine erteledi.
Duruşma çıkışında Aziz Kocaoğlu, basına yaptığı açıklamada “Raporun gelip gitmesi gereksiz gibi görünüyor. Ancak, tabii mahkeme yeni değiştiği için her şey sıfırdan başlıyor. İnşallah bir daha mahkeme değişmez ve tekrar sıfırdan başlamaz" dedi. Kocaoğlu, özel yetkili mahkemelerin kapatılmısyla davanın normal ağır ceza mahkemesinde devam edilmesine ilişkin olarak ise "Bizim için hiçbir şey fark etmez. Biz umudumuzu hiç yitirmedik. Her şey ortada. Zaten olmayan bir şeyde ne umutlanmak ne de endişe etmez olmaz" dedi.

UB(İÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)