40 ÖĞRENCİ HASTANEYE KALDIRILDI
Bursa'da kaynağı belirlenemeyen ağır koku nedeniyle özellikle Merkez Yıldırım İlçesi'nde ilk, orta ve lisede eğitim gören 40 öğrenci Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılınca hastanenin acil servisi kilitlendi. Haberi alan veliler hastane önünde izdihama neden oldu, görevlilerle tartıştı.
Hastane yetkilileri polis aracından anons yaparak aileleri sakin olmaya çağırdı. Çocukların durumlarının iyi olduğunu belirten yetkililer, taburcu edileceklerini kaydettiler.
Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Mehmet Karadağ, hastaneye getirilen öğrencilerin tümünün ciddi sorunlarının bulunmadığını belirterek, “ilk yaptığımız tetkiklerde herhangi bir karbonmonoksit zehirlenmesi yok. Bir koku var. Kokunun kaynağını sivil savunmacı arkadaşlarımız araştırıyorlar. Ama hayati tehlikesi olan ya da sağlık durumu ciddi olan hiçbir çocuğumuz yok. Çocuklar birazcık koku nedeniyle panik havası yaşıyorlar. Ağlayan çocuklar var, baş ağrısından karın ağrısından yakınan çocuklarımız var. Biz bunların hepsini gözleme aldık, inceliyoruz. İlk tetkiklerimizde kan gazlarına baktık, nabızları tansiyonları tümü normal. Sağlık verileri normal. Telaş edilecek bir durum yok. 1-2 saate kadar tüm çocuklarımızı evlerine göndereceğiz” dedi.
OKULLARDA PANİK YAŞANDI
Okullarda koku nedeniyle panik yaşandığını ve kokunun zehirlenme yapacağı endişesi oluştuğunu da ifade eden Başhekim Karadağ, “Ama şu ana kadar hayati tehlikesi olan ciddi bir vaka gelmedi, inşallah bundan sonra da gelmez. Biz insanları biraz daha sakin olmaya davet ediyoruz. Karbonmonoksit zehirlenmesi olmadığı kesinleşti, asıl önemli olan oydu. Bu kokunun kimyasal koku olmadığını biliyoruz, kimyasal kokularda da yoğun konsantrasyon yani o kokuya maruz kalan kişi yoğun bir şekilde bunu solumamışsa, akciğerlerinde ya da solunum sisteminde herhangi hayati bir tehlike oluşturacak bir tehdit oluşturmaz. Lütfen sakin olalım. Gerekeni yapıyoruz, umarım bir sıkıntı olmadan atlatacağız” diye konuştu.
VALİ KARALOGLU:ARAŞTIRILIYOR
Bursa Valisi Münir Karaloğlu, kokunun nereden geldiğini henüz tespit edemediklerini söyledi. Bu konuda araştırma yaptıklarını belirten Vali Karaloğlu, "Kokunun nereden geldiğini araştırıyoruz. Arkadaşlarımız henüz ulaşamadı. Tehlikeli bir durumun olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Öğrencilerin hastaneye gitme nedeninin ise psikolojik olduğu bana bildirildi" dedi.
Bursa Sivil Savunma ekipleri, kokunun kaynağı belirlemek için altı cihaz ile Merkez Yıldırım ve Gürsu ilçelerinde ölçüm yaptı. Yapılan ölçümlerde kokunun hangi tesisten geldiğini tespit edemedi. Sivil Savunma ekipleri çalışmalarını, Kestel ilçesinde yoğunlaştırdı.
RAHATSIZ OLAN ÖĞRENCİLERE İZİN VERİLEBİLİR
Kokunun en fazla etkili olduğu Yıldırım İlçesi Kaymakamı Mehmet Yapıcı, öğrencilerin kokudan psikolojik olarak etkilendiğini söyledi. Koku nedeniyle eğitime ara vermediklerini ancak isteyen öğrencilerin evlerine gönderilmesi için okul yöneticilerini uyardıklarını açıkladı.

Emre KOŞAK-Hüseyin TÜCCAR-BURSA-

EK-HT(FK/AAA)(FOTOĞRAFLI)