BURSA’da, Gezi Parkı olaylarına destek amacıyla Atatürk Caddesi'ndeki gösteride taş ve şişe atarak 4 polisi yaraladıkları ve valilik binasına zarar verdikleri suçlamasıyla haklarında dava açılan 55 kişinin yargılanmasına başlandı.
İstanbul Taksim'deki Gezi Parkı'nda ağaçların kesilmesine karşı çıkanların başlattığı direnişe destek vermek amacıyla 2 Haziran tarihinde Reşat Oyal Kültürparkı’nda toplanan yaklaşık 5 bin kişi, sloganlar atarak Atatürk Caddesi'ne yürüdü. Gecenin ilerleyen saatlerinde sayıları 30 bine ulaşan ve caddeyi trafiğe kapatan protestocu gruba polis müdahale etmezken, iddiaya göre alkol almaya başlayan yüzleri maskeli bir grup, Atatürk Caddesi'nde bulunan valilik binasına şişe ve taş atmaya başladı. Polis bu kişilere, TOMA'ları yönlendirerek tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. Olaylarda, valilik binası ve bir polis aracı hasar görürken 4 polis memuru ise hafif yaralandı. Gözaltına alınan 55 kişi ise savcılık ve çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
3 İLE 9 YIL ARASI HAPİS İSTEMİ
Bursa Cumhuriyet Savcılığı tarafından haklarında 'kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılmak', 'görevi yaptırmamak için direnmek' ve 'kamu malına zarar vermek' suçlarından 3 yıl ile 9 yıl arasında değişen hapis cezaları istenen 55 tutuksuz sanığın yargılanmasına bugün başlandı.
Bursa 5. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma, sanık sayısının fazla olması nedeniyle iki güne bölündü. Bugünkü duruşmaya çağrılan 31 sanıktan hazır bulunan 27 kişinin ifadesi alındı. Sanıklardan bir kısmı yürüyüşe katıldıklarını, ancak herhangi bir taşkınlık veya polise mukavemette bulunmadıklarını söyledi. Diğer sanıklar ise yürüyüş ve olaylara karışmadıklarını ifade etti.
'GAZ MASKESİNİ RESMİNİ ÇİZMEK İÇİN ALDIM'
Sanıklardan 21 yaşındaki U.E.G., Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğrenci olduğunu belirterek ifadesinde gaz maskesini resmini çizmek için bulundurduğunu söyledi. Bu sanık ifadesinde şöyle dedi:
"Olay günü Nalbantoğlu Mahallesi’ndeki bir resim atölyesinde arkadaşlarımla çalışma yapıyordum. Atölye saat 18.30’da kapandı. Biz de arkadaşlarla oradan çıktık. Okuduğum fakültede hocalarımız güncel olaylarla ilgili sınavlarda sorular soruyorlardı. Gezi olayları da güncel bir olay olduğu için sınavda çıkabileceğini düşündük. Atölyeden çıkıp yürüyüşün olduğu caddeye indik. O sırada bir yerde gaz maskesi dağıtıldığını gördük. Bunun resmini yapmak için bir tane aldık. Yürüyüşe katıldık ancak olaylara karışmadık. Yürüyüşün ardından eve dönerken polis bizi gözaltına aldı. Suçlamaları kabul etmiyorum."
"OLAYLARI İZLERKEN GÖZALTINA ALINDIM"
Kapalı çarşıda esnaf olduğunu söyleyen 47 yaşındaki E.Ö., olayların yaşandığı gece geç saate kadar dükkanında çalıştığını daha sonra iş yerinden çıkıp evine gitmek istediği sırada Atatürk Caddesi üzerindeki olayları gördüğünü belirterek, şunları söyledi:
"Durup bir süre olayları izledim. Bu sırada polisler yanıma geldi. 'Burada ne yapıyorsun?' diye sordular. Ben de olayları izlediğimi söyledim. 'Sen biraz uzak kalmışsın. Gel biraz da yakından izle' diyerek gözaltına alındım. Suçsuzum. Olaylarla herhangi bir ilgim yok. Beraatımı istiyorum."
Bursa 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde davanın yarın yapılacak duruşmasında ise 24 sanık ve 5 şikayetçinin ifadeleri alınacak.