Aydın FİDAN/KARACABEY (Bursa), () - BURSA’nın Karacabey İlçesi’nde, tarımsal ürünler satan bir firmaya borcuna karşılık 120 ton sahte gübre verdiği ortalya çıkan ziraatçi R.K. gözaltına alındı. Çiftçilere dağıtılan gübreler firmanın başvurusu üzerine toplatıldı.
Karacabey’de tarımsal ürün satan firmaya, 100 bin liranın üzerinde borcu bulunan R.K., gübre temin ederek borcunu ödemek istedi. Borç karşılığında getirilen 120 ton gübrenin faturası, analiz raporu ve tescil belgelerinin bulunmamasından şüphelenen firma sahipleri Atilla Çiftçi ve Baysal Hamza Çebi, numuneler alarak laboratuvara gönderdi. Yapılan analizde gübrenin sahte olduğu, içerisinde kireç, tuz ve zeolit maddesi bulunduğu saptandı. Bunun üzerine suç duyurusunda bulunan firma sahipleri, gübreyi sattıkları 6 çiftçiden de gübreleri kullanmamalarını istedi.
Karacabey Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan suç duyurusunun ardından sahte gübreyi temin eden R.K. gözaltına alındı. Çiftçilerin ifadelerini de alan jandarma ekipleri, sahte gübrelere el koydu.
Firma sahiplerinden Atilla Çiftçi , konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"İlçede zirai faaliyetlerde bulunan R.K., 2 yıldır müşterimizdi. Geçen sene kalan 100 bin liranın üzerindeki borcunu ödeyemeyeceğini, karşılığında alacağı bulunan bir firmadan gübre temin edebileceğini söyledi. Getirdiği gübrelerin faturasını, analiz raporunu ve tescil belgelerini istedik. Yanında olmadığını, birkaç gün içinde teslim edeceğini söyledi. Bu arada gübreleri müşterimiz olan 6 çiftçiye sattık. Ardından R.K.’nın ilgili belgeleri getirmemesi üzerine şüphelenerek gübreden örnek alarak laboratuvara gönderdik. Yapılan analizde, gübre içinde kireç, tuz ve zeolit maddesi bulunduğu saptandı. Bunun üzerine suç duyurusunda bulunduk ve sattığımız çiftçilerden gübreleri kullanmamasını istedik. Gübreye analiz yaptırmasaydık ve suç duyurusunda bulunmasaydık alacağımızı tahsil etmiş olacaktık. Ancak buna gönlümüz elvermedi. 'Müşterilerimiz gübreyi sezon içerisinde nasıl olsa kullanacak, toprak altına karışıp gidecek' diye düşünemezdik. Alacağımızı tahsil edemedik ama vicdanımız rahat."
'GÜVENİLİR NOKTALARDAN GÜBRE ALIN'
Tarım Kredi Kooperatifleri Balıkesir Bölge Birliği Müdürü İshak Gündüz de 'sahte gübre' konusunda çiftçileri uyardı. Olayın ortaya çıkmasının ardından Karacabey Tarım Kredi Kooperatifi’ne gelen Gündüz, son günlerde büyük markaların taklit çuvallarında sahte gübre satışı yapıldığını belirtti. Gündüz, çiftçilerden gübre ihtiyaçlarını kooperatif ya da güvenilir noktalardan temin etmelerini istedi.

AF(FK/SS) (FOTOĞRAFLI)