ERZURUM'da kuyumcu İbrahim Abay'a biber gazı sıktıktan sonra 17 bin lira değerindeki 4 burma bileziği alıp kaçan Canip B., hakkında Ağır Ceza Mahkemesi'nde 15 yıl hapis istemiyle dava açıldı. İddianamede savcı biber gazını 'silah' olarak kabul etti ve sanığın silahlı yağmadan cezalandırılmasını istedi.
Olay, geçtiğimiz 1 Mayıs'ta merkez Yakutiye ilçesindeki tarihi Taşmağazalar semtindeki İbrahim Abay'a ait kuyumcu dükkanında meydana geldi. Siyah deri ceketli, lacivert kazaklı, mavi kot pantolonlu bir kişi kuyumcu İbrahim Abay'ın işyerinde 4 burma bilezeği sol eline aldı. Sağ eliyle kuyumcu Abay'a biber gazı sıkan ve kaçan soyguncunun kimliği, güvenlik kamera görüntüleri sayesinde tespit edidi.
Soygunun ardından bileziklerin 2'sini kızına veren ve arkadaşı S.B.'nin evine giden Canip B., geceyi arkadaşına ait evin kazan dairesinde geçirdi. Ertesi gün arkadaşları S.P. ve Ş.S. ile otomobille Trabzon'a giden Canip B., otobüsle İstanbul'a giderken Samsun'da yapılan kimlik kontrolü sırasında yakalandı. Üzerinde 2 bilezik çıkan Canip B. Emniyet Müdürlüğü Cinayet- Gasp Büro Amirliği ekipleri tarafından teslim alınarak Erzurum'a getirildi. Canip B.'nin merkez Yakutiye ilçesinin Gez Mahallesindeki evinde yapılan aramada kızına verdiği 2 burma bilezik bulundu ve 4 bilezik, kuyumcu İbrahim Abay'a teslim edildi.
KIZININ BURMA BİLEZİKLERİ İÇİN SOYGUNU PLANLADI
Sorgunun ardından mahkemeye çıkarılan Canip B. tutuklanırken, arkadaşları S.P. ile Ş.S. ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Borcundan dolayı nişanlı kızı Y.B.'nin burma bileziklerini bozdurmak zorunda kaldığını anlatan Canip B., "Borcum vardı. Kızıma nişanda takılan burma bilezikleri aldım. Dünürler bunu öğrenince kızıma 'Bilezikleri getir, gramını artıracağız' demeye başladılar. Kızım sürekli bilezikleri istiyordu. Olaydan bir gün önce eve gitmedim. Sabah kızım yine arayarak bilezikleri istedi. Çarem yoktu, soygunu planladım. Önceden alışveriş yaptığım kuyumcuyu soydum" diye konuştu.
BİBER GAZI SİLAH KABUL EDİLDİ
Evli 3 çocuk babası Canip B. hakkında hazırlanan iddianame 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Cumhuriyet savcısı biber gazını 'silah' olarak kabul ederek Canip B.'nin 'silahlı yağma' suçundan cezalandırılmasını istedi. Canip B., hakkında 10 yıldan 15 yıla kadar hapis, suçluyu saklayan ve kaçmasına yardımcı olan iki arkadaşı hakkında ise 'suçluyu kayırmaktan' 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezası istendi.

HP(KS/AK) (FOTOĞRAFLI)