ERZURUM'da nişanlısından hamile kalan ve doğurduğu bebeği yola atarak ölümüne neden olmaktan ömür boyu hapis cezasına çarptırılan A.A. için verilen karar, Yargıtay tarafından bozuldu. Davaya tekrar bakan 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, A.A.'yı 11 yıl hapse çarptırıp, tahliye etti.
Olay, 24 Ağustos 2008'de Aşkale İlçesi Küçükova Köyü yakınlarında meydana geldi. Turaç Köyü'nde yaşayan A.A., aynı köyden O.A. ile nişanlandı. İstanbul'da inşaatlarda çalışan nişanlısından hamile kalan A.A., ailesinden ve çevresinden bu durumu gizledi. Gece yarısı sancısı başlayınan A.A., ailesine kasıklarının ağrıdığını söyledi. Anne F.A. ve babası B.A., kızlarını hastaneye götürmek için otomobille yola çıktı. Anne ve babasına tuvalete gitmek istediğini söyleyen A.A., Küçükova Köyü yakınlarında araçtan inip yolun karşısına geçerek burada doğum yaptı ve bebeğinin kordon bağını elleriyle kopararak araziye bıraktı.
Ailesi ile Aşkale Devlet Hastanesi'ne gelen A.A., buradan Erzurum Nene Hatun Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. A.A.'nın doğum yaptığının belirlenmesinin ardından hastane doktorlarının haber vermesi üzerine jandarma belirtilen yere giderek, bebeği alıp hastaneye götürdü. Ancak bebek hastanede öldü. O.A. ile nişanlı olduğu dönemde hamile kaldığını söyleyen A.A., polise verdiği ifadede, "Yolda sancım artınca, otomobilden inerek doğumu gerçekleştirdim. Göbek kordonunu elimle kopardım. Bebeği düştüğü yerden almadım. Bunun nedeni köylüden ve ailemden çekinmem" dedi. Gözaltına alınan A.A. çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanırken, anne ve babası tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde 17 Eylül 2012 günü görülen karar duruşmasında, A.A., 'kasten öldürme' suçunu işlemekten ömür boyu hapis cezası aldı. Sanık avukatının kararı temyiz etmesi üzerine Yargıtay'da incelenen dosyada karar bozuldu. Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi'nin bozka kararında, "Canlı olarak doğan ve yaşama kabiliyeti bulunan bebeğin, sanık tarafından öleceği bilindiği halde ölüm sonucunun gerçekleşmesi amacıyla doğduğu şekilde bırakıldığı, ölümün bebeğin sağlığı açısından oluşan olumsuz koşullar nedeniyle gerçekleştiği, olayda sanığın yükümlü olduğu bakım, koruma ve gözetime ilişkin davranışları gerçekleştirmemesi nedeniyle, öldürme suçunu ihmali davranışla işlediği anlaşılmıştır" denildi. Yargıtay, sanığın ömür boyu hapis cezası yerine Türk Ceza Kanunu'nun 83'üncü maddesi gereğince 'kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi' suçundan yargılanmasını istedi.
11 YIL HAPİS VE TAHLİYE
Bozulan karar üzerine bugün aynı mahkemede yeniden hakim karşısına çıkan A.A., 'alt soyuna ve çocuğa karşı ihmal suretiyle ve olası kastla öldürme' suçundan 11 yıl 1 ay 10 gün hapis cezasına mahkum edildi. Mahkeme heyeti, A.A.'nın 'tutuklulukta geçirdiği süre, sabit ikametgah sahibi olması ve kaçma ihtimalinin bulunmaması'nı dikkate alarak tahliyesine karar verdi.

HP(KS/CK)